Te snelle schippers op Albertkanaal krijgen waarschuwing in de bus

Schippers die te snel varen op het Albertkanaal krijgen voortaan een waarschuwing in de bus. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De Vlaamse Waterweg die voor de Vlaamse overheid onder meer het Albertkanaal beheert, gaat snelheidsduivels op hun gedrag wijzen.

"Sinds de snelheidslimieten op het Albertkanaal enkele jaren geleden zijn aangepast, meten we de vertrek- en aankomsttijden van alle schepen aan zes sluizen op het Kanaal", legt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg uit aan VRT Nieuws. De informatie van de sluizen was tot nog toe voor intern gebruik, maar zal nu worden gebruik om schippers op hun te hoge snelheid te wijzen. "Wie nu te snel vaart, krijgt een e-mail waarin we wijzen op de te hoge snelheid en op de gevaren van te snel varen."

De maximumsnelheid is afhankelijk van de diepgang van een schip. "Een schip met een diepgang van een meter mag maximaal 15 kilometer per uur varen", zegt Stinissen. Een schip dat te snel vaart kan heel wat schade veroorzaken aan de oever en aan aangemeerde schepen door de golven dat een varend schip met zich meebrengt. Hoe sneller wordt gevaren, hoe groter de golfslag.

Wie te snel vaart, krijgt niet onmiddellijk een boete in de bus. "Het gaat in de eerste plaats om sensibilisering", zegt Stinissen voorts. "Als er echt geen verbetering is, moeten we misschien verder kijken wat de mogelijkheden zijn." Bij de Vlaamse Waterweg wordt benadrukt dat het voorlopig enkel om het Albertkanaal gaat. "Er zijn nog geen gesprekken gevoerd over andere waterwegen."