Tientallen kruimeldieven zonder proces geëxecuteerd in Rwanda

In minder dan een maand tijd zijn in Rwanda zeker 37 kruimeldieven vermoord door militairen, politiemensen of verwante milities. Zonder enige vorm van proces. Dat schrijft de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport. Volgens HRW gaat het mogelijk om een bewuste campagne van de Rwandese overheid om angst en terreur te zaaien in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 4 augustus.

Het Rwandese regime van president Paul Kagame, feitelijk al 23 jaar aan de macht, heeft een bijzonder kwalijke reputatie wat de mensenrechten betreft. Hijzelf haalde bij de verkiezingen van 2003 en 2010 telkens zo’n 95% van de stemmen en zelfs 98% bij het referendum van december 2015 om de grondwet te wijzigen. Daardoor kan Paul Kagame, als hij dat wil, nog tot 2034 aan de macht blijven.

Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International klagen al decennialang het repressieve klimaat aan in Rwanda en de vervalsing van de verkiezingen. Maar zij krijgen nauwelijks gehoor in de internationale politieke gemeenschap.

"Fake news"

Nu is er dus dit nieuwe rapport, deze keer over het optreden van leger, politie en andere ordediensten, vooral in het westen van het land, al worden er ook gevallen gesignaleerd op verschillende andere plaatsen maar die zijn nog niet ten gronde onderzocht.

De Rwandese minister van Justitie Johnston Busingye antwoordde niet op de brieven van Human Rights Watch maar stuurde vandaag wel een tweet naar de Britse omroep BBC die het rapport publiceerde. Kort en krachtig meldde hij daarin dat HRW alleen maar publiciteit maakt voor zichzelf en dat het hier over ‘vals nieuws’ gaat.

Klimaat van terreur en angst

Dit rapport over de manier waarop het Rwandese regime omgaat met mensenrechten is geen uitzondering. Begin deze maand kwam Amnesty International met een uitvoerig verslag over het klimaat van terreur en angst dat in Rwanda heerst, nu al twee decennia lang, en zeker in aanloop naar de verkiezingen. Politieke tegenstanders van president Kagame worden uit de weg geruimd, in de gevangenis gezet of moeten vluchten naar het buitenland. Daar zijn ze dikwijls ook niet veilig. De afgelopen jaren zijn verschillende opposanten vermoord in onder meer Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda. Volgens Amnesty gaat het om een bewuste strategie om elke kritische stem de mond te snoeren.

Pas vorige week weigerde de kiescommissie de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van enkele tegenstanders van president Kagame. Zij zouden niet voldaan hebben aan de formele vereisten om kandidaat te mogen zijn. Rwanda-kenners wereldwijd hechten weinig geloof aan de argumenten van de kiescommissie die bestaat uit aanhangers van de huidige president.

Westerse steun

Ondanks deze bijzonder slechte reputatie wat de mensenrechten en de democratie betreft, blijft het Rwandese regime nog altijd veel steun krijgen vanuit de westerse wereld, ook van ons land. Het regime van president Kagame wordt daarbij geprezen om de stabiliteit in het land en de economische vooruitgang, zeker in vergelijking met buurlanden zoals Congo en Burundi. Toch zijn er ook kritische stemmen.

Zo heeft de Spaanse justitie pas enkele dagen geleden beslist om het onderzoek te heropenen naar 22 topfiguren van het huidige Rwandese regime die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van verschillende Spanjaarden en andere buitenlanders in de jaren negentig van de vorige eeuw. De beschuldiging luidt zelfs ‘genocide, misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en terrorisme’.

Het onderzoek loopt al jarenlang en eerder werd een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen 40 Rwandese topfiguren. Maar na een juridische veldslag lijkt de Spaanse justitie er nu toch van overtuigd dat de feiten zwaar genoeg wegen om het onderzoek verder ten gronde te laten voeren.

Lees meer over het rapport op de website van Human Rights Watch.