Topvrouw van Proximus is streng voor regulator BIPT

Dominique Leroy, CEO van Proximus, waarschuwde gisteren in de Kamercommissie Infrastructuur dat de aanleg van het supersnelle gasvezelnetwerk serieuze vertragingen zal oplopen en fors duurder zal worden, als regulator BIPT Proximus verplicht om het glasvezelnetwerk open te stellen aan concurrenten zoals Orange. De investering in het glasvezelnetwerk bedraagt zo'n 3 miljard euro.

Dominique Leroy trok gisteren van leer tegen de eis van telecomwaakhond BIPT die stelt dat Proximus zijn supersnelle glasvezelnetwerk moet openstellen voor concurrenten, zoals Orange. Maar dat wil Proximus niet zomaar doen, omdat de kostprijs en de duur van de aanleg dan flink kunnen oplopen.

Leroy zegt dat het netwerk op termijn zal worden opengesteld, maar ze heeft problemen met een aantal randvoorwaarden.  "Er komen vragen van Orange over bepaalde vormen van co-investeringen", zegt Dominique Leroy. " Die maken dat wij de ontplooiing van ons netwerk volledig zouden moeten veranderen, waardoor de kosten 40% duurder kunnen worden. Dat kunnen we ons niet veroorloven."

Proximus moet aan de centen denken

Proximus is een beursgenoteerd bedrijf en moet zijn rentabiliteit veiligstellen., benadrukt Leroy. Het kan niet zomaar investeringen doen die mogelijk pas na 20 à 25 jaar worden terugverdiend. De investering in het glasvezelnetwerk bedraagt zo'n 3 miljard euro en zou nu na 17 jaar terugverdiend zijn, maar dat kan oplopen als Proximus moet ingaan op de huidige eis van het BIPT.