Trump in Parijs op uitnodiging van Macron: "Vooral een communicatieshow"

De Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen in Parijs voor een tweedaags bezoek. Hij is de eregast van president Emmanuel Macron tijdens de parade ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag op 14 juli.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Air Force One, het toestel van de Amerikaanse president, landde vanmorgen op de luchthaven Orly in de Franse hoofdstad. Later zal Trump met militaire eer worden ontvangen op het Hotel des Invalides in Parijs. Het bezoek van Trump gebeurt op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron. Morgen zal hij het traditionele defilé op 14 juli bijwonen. Het is zijn tweede Europese reis deze maand.

"Bezoek is vooral een communicatieshow"

Waarom nodigt Macron Trump uit, want de relatie tussen beiden leek niet echt optimaal? "Volgens Macron is daar een historische reden voor", zegt Frederik Dhondt, prof aan de VUB en Frankrijkkenner. "Het is namelijk 100 jaar geleden dat de VS is tussengekomen in WO I."

"Maar er is ook een meer opportunistische reden voor: Trump is stilaan geïsoleerd geraakt in de Europese diplomatie, onder meer door zijn uitspraken over het klimaat. En Macron probeert om de traditionele rol van Frankrijk -met zijn sterk leger en zijn globale diplomatie- uit te spelen om Trump een beetje naar zich toe te trekken."

Daarnaast is het bezoek van Trump volgens Dhondt vooral een "communicatieshow". Voor beide presidenten is het een goed moment om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen, zegt hij. Voor Trump zijn die bekend, hij wordt achtervolgd door nieuwe ontwikkelingen in het Rusland-schandaal.

Maar ook Macron krijgt af te rekenen met tegenwind. Zo heeft de stafchef van het leger net vandaag zijn ontslag aangeboden uit protest tegen de besparingen op Defensie. En daarnaast is er heel wat te doen om zijn nieuwe belastingmaatregelen, die zouden vooral de rijken ten goede komen.

Dat er grote inhoudelijke vooruitgang geboekt zou worden in de gesprekken tussen Trump en Macron noemt Dhondt "zeer onwaarschijnlijk".