Trump wil opnieuw handelspact ondermijnen, dit keer met Zuid-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump wil het vrijhandelspact met Zuid-Korea heronderhandelen. Volgens hem is dat verdrag dat door zijn voorganger Barack Obama onderhandeld werd, slecht voor de Amerikaanse industrie. Het lijkt een nieuwe stap in de drang naar protectionisme van de nieuwe Amerikaanse president.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het vrijhandelspact tussen Zuid-Korea en de VS werd in  2012 gesloten. Toenmalig president Barack Obama noemde dat toen het belangrijke handelsverdrag van zijn land in 16 jaar. Zuid-Korea is één van de belangrijkste handelspartners van Amerika, jaarlijks goed voor een uitwisseling van meer dan 144 miljard dollar in goederen en diensten.

Sinds het verdrag in werking is getreden, is de Amerikaanse uitvoer naar Zuid-Korea met 3% gedaald, maar voeren de VS voor meer dan 23% extra in uit het Aziatische land.

Het handelstekort van de VS met Zuid-Korea bedroeg vorig jaar 17 miljard dollar, maar dat moet worden gerelativeerd. Korea heeft een handelsoverschot voor goederen met de VS, maar voert meer diensten uit uit Amerika.

"Dat moet beter kunnen", zegt Robert Lighthizer, de speciale handelsgezant van president Trump. In april had Trump dat vrijhandelspact al "een verschrikkelijk en onevenwichtig akkoord" genoemd. Nu wil hij dat dus heronderhandelen. 

Weer een handelsverdrag in de prullenmand?

Sinds zijn aantreden heeft president Trump al gedreigd met het opzeggen of heronderhandelen van tal van handelsakkoorden die volgens hem negatief zijn voor de VS.

Zo wil hij de VS uit het Trans Pacific Partnership (TPP) halen, een vrijhandelsakkoord dat Obama in 2015 gesloten had met elf landen langs de Stille Oceaan. Ook wil Trump een forse aanpassing van het NAFTA-vrijhandelspact met Canada en Mexico. Vooral dat laatste land wordt beschuldigd van "oneerlijke handelspraktijken". Ook dreigt Trump met het opleggen van tarieven voor ingevoerd staal uit onder meer China.

TPP wil doorgaan zonder de VS

Intussen zijn de elf andere landen van het TPP in de Japanse stad Hakone bijeengekomen. Zij willen hun handelspact alsnog redden, ook zonder de VS. Onder meer Japan en Australië dringen daar sterk op aan, want zij worden dan de nieuwe sterkhouders van het verdrag.

De TPP is vorig jaar afgesloten door die twee landen, de VS, Nieuw-Zeeland, Canada, Mexico, Chili, Peru, Maleisië, Singapore, Brunei en Vietnam. Ook Zuid-Korea en Indonesië hadden interesse getoond, maar hebben dat verdrag nog niet ondertekend.