VN ontdekt 38 nieuwe massagraven in Congolese Kasaï-regio

De Verenigde Naties hebben 38 nieuwe massagraven ontdekt in de Congolese Kasaï-regio, in het centrum van het land. Dat heeft de directeur van het VN-bureau voor de Mensenrechten Jose Maria Aranaz gezegd. Het totaal aantal gevonden massagraven in de regio komt daarmee op ongeveer 90.
AFP or licensors
Archieffoto: VN-soldaten in Congo

Het gaat om 31 graven in Diboko en 7 in Sumbula, in het westen van Kasaï. Ze werden ontdekt tijdens een gezamenlijke missie van de VN en het Congolese leger op 4 en 7 juli.

In de Kasaï is sinds vorige zomer een bloedig conflict aan de gang, nadat een lokale chef was vermoord door het leger. In totaal zijn al zeker meer dan 3.000 mensen gedood. Er zijn meldingen van onder meer groepsexecuties en massaal seksueel misbruik. Er zouden ook doelbewust kinderen worden gedood.

Het conflict zou ook al tot 1,3 miljoen interne vluchtelingen hebben geleid. Ongeveer 30.000 anderen zijn al naar buurland Angola gevlucht.