VS-president Trump neemt zijn zoon Donald Junior niets kwalijk

De Amerikaanse president Donald Trump wist naar eigen zeggen niet dat zijn zoon Donald Trump Junior een ontmoeting heeft gehad met een Russische advocate. Dat zegt hij in een interview met het persagentschap Reuters. Hij zou er pas enkele dagen geleden van op de hoogte zijn gesteld. Hij herhaalt daarmee grosso modo wat hij eerder al twitterde.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trump Junior publiceerde zelf e-mails die aantonen dat hij vorige zomer samen met Trumps schoonzoon Jared Kushner en zijn toenmalige campagneleider een onderhoud heeft gehad met een Russische advocate in de Trump Tower. Hij deed dat om de New York Times voor te zijn, die de mails ging publiceren. Uit de e-mails blijkt dat Junior wel degelijk op de hoogte was dat de Russen de verkiezingen probeerden te beïnvloeden. De advocate zou bezwarend materiaal over de Democratische kandidate Hillary Clinton hebben en dat met de Trump-campagne hebben willen delen.

De Amerikaanse president Trump is pas enkele dagen geleden op de hoogte gesteld van het onderhoud, zegt hij nu in een interview met het persagentschap Reuters. Hij neemt zijn zoon niets kwalijk. "Ik denk dat veel mensen naar die bijeenkomst zouden gaan", aldus de president aan Reuters. "Naar wat ik gehoord heb, heeft die vergadering amper 20 minuten geduurd."

Trump herhaalt aan Reuters dat hij de Russische president Vladimir Poetin tot twee keer toe op de man af heeft gevraagd of zijn regering geprobeerd heeft de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. "Hij zei dat hij het absoluut niet gedaan heeft", zegt Trump daarover. "Ik ben niet iemand die snel veel mensen vertrouwt, maar hij is de leider van Rusland. De tweede grootste kernmacht ter wereld. Ik ben de leider van de Verenigde Staten. Ik hou van mijn land. Hij houdt van zijn land", zegt hij voorts. "Er was geen coördinatie tussen het Kremlin en mijn campagne. Dat is het domste wat ik ooit heb gehoord."

Intussen heeft een Democratisch Congreslid voor het eerst een officieel verzoek ingediend om president Trump af te zetten, omdat hij het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben belemmerd.