VSOA: "De toestand is altijd penibel geweest in Belgische gevangenissen, stakingen of niet"

VSOA heeft gereageerd op het scherpe rapport dat het antifoltercomité van de Raad van Europa vandaag publiceerde. De vakbond wacht op een initiatief van justitieminister Koen Geens (CD&V) om de problematiek in de Belgische gevangenissen aan te pakken. Maar, zo zegt de vakbond: ""De toestand is altijd penibel geweest in België, of er nu stakingen zijn of niet."
Archiefbeeld

Het antifoltercomité van de Raad van Europa heeft ons land vandaag in een streng rapport op de vingers getikt en wil dat er snel werk gemaakt wordt van een minimale dienstverlening bij stakingen. "Tijdens zijn verschillende bezoeken in de 47 lidstaten de jongste 27 jaar heeft het comité nooit zoiets gezien op zo'n schaal en met zulke risico's die erdoor veroorzaakt worden", klinkt het vernietigend.

Maar, zo zegt Eddy De Smedt van VSOA, de onmenselijke toestand die het CPT aankaart "is wat hij is". "De toestand is altijd penibel geweest in België, of er nu stakingen zijn of niet. Als er niet gestaakt wordt, zijn er al problemen om de basisrechten te garanderen. Wat geeft dat bij een gegarandeerde dienstverlening?"

Hij betreurt overigens dat er "altijd gekeken wordt naar de rechten van de gedetineerden, en niet die van het personeel".

"Wachten op initiatief van justitieminister"

Ruim twee maanden geleden hebben de vakbonden een gesprek gehad met het kabinet van justitieminister Koen Geens over de problematiek in de Belgische gevangenissen. De vakbonden wachten nu op een nieuw initiatief. "Het is niet aan ons om een voorstel te doen of hier het initiatief te nemen", zegt De Smedt. "Onze verantwoordelijkheid is in de eerste plaats het personeel. De bal ligt nu in het kamp van de regering."

Op die eerste vergadering werden nog geen beslissingen genomen. Een unilateraal opleggen van een minimumdienstverlening kan alvast niet op de goedkeuring van de bonden rekenen, zegt De Smedt, die een vergelijk wel mogelijk acht.

Geens zelf heeft in een eerdere schriftelijke reactie laten weten dat hij naar een oplossing zoekt in overleg met alle partners. "We zullen de aanbevelingen van het CPT aangrijpen om verder te werken aan de verwezenlijking van wat ook reeds opgenomen was in het regeerakkoord."