Videospeler inladen...

Wie is Tim Pauwels en wat doet de ombudsman?

U kunt de ombudsman bereiken via ombudsman@vrt.be. Hij doet zijn best om alle vragen, opmerkingen en klachten van kijkers, luisteraars en surfers zo snel mogelijk te beantwoorden. Maar dat neemt niet weg dat het soms een tijdje kan duren voor u antwoord krijgt. 

De ombudsman zal eerst de teksten of uitzendingen waar het over gaat zelf moeten bekijken. Hij moet ook navraag doen bij journalisten of hoofdredactie. Op sommige momenten kunnen er ook zo veel vragen zijn dat het even kan duren voor u antwoord hebt. 

De ombudsman antwoordt niet op scheldmails, anonieme klachten of klachten die dateren van voor zijn aanstelling. De ombudsman toetst de vragen, opmerkingen of klachten af aan het redactiestatuut. Dat statuut garandeert de onafhankelijkheid van de nieuwsredactie maar legt ook het beroepsethische kader vast.

Dit is de lijst van programma's die onder het redactiestatuut vallen.

 • vrtnws.be
 • Het journaal
 • Het radionieuws (alle zenders, inclusief het regionale nieuws van Radio 2)
 • Sportweekend 
 • Terzake
 • De afspraak
 • De ochtend
 • De wereld vandaag
 • Pano
 • Vranckx
 • Over eten
 • De vrije markt
 • De zevende dag

Verder toetst de ombudsman vragen opmerkingen en klachten ook af aan de interne richtlijnen over onpartijdigheid. Die vindt u hier.


De VRT erkent ook de uitspraken van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek. Dat is een onafhankelijk, zelfregulerend orgaan waar alle grote media in Vlaanderen bij zijn aangesloten. De website van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek vindt u hier

De Vlaamse regulator voor de Media ziet dan weer toe op de onpartijdigheid, de bescherming van minderjarigen en racisme. Die website vindt u hier

(Voor programma's die niet onder het redactiestatuut vallen, geldt het programmacharter. Voor die programma's kunt u niet terecht bij de ombudsman, maar wel bij de VRT-klantendienst via dit contactformulier.)

Wie is Tim Pauwels?

De ombudsman moet onafhankelijk optreden, maar tegelijk moet hij natuurlijk ook gezag hebben op de redactie. Wie is Tim Pauwels?

Tim Pauwels heeft voor de drie grote zenders van Vlaanderen nieuws gemaakt. Hij begon zijn carrière in 1995 bij het regionaal nieuws van Radio 2 Oost-Vlaanderen om daarna over te stappen naar 4I, de nieuwsuitzending van het toenmalige VT4. Daarna werkte hij ongeveer een jaar bij VTM Nieuws. In 1997 begon hij bij VRT.

Hij heeft er onder andere gewerkt voor: "Het journaal", "Terzake", "Villa Politica", "Morgen beter", "De ochtend" en "De zevende dag". Tim Pauwels werd door zijn collega's ook verkozen als voorzitter van de deontologische adviesraad en de redactieraad. Hij was ook coördinator van de verkiezings­uitzendingen van de VRT in 2014. In april 2017 is hij begonnen aan een mandaat van drie jaar als ombudsman voor VRT Nieuws.

Beroepsethiek

Journalistieke beroepsethiek is een oude liefde voor Tim Pauwels. In 2006 al publiceerde hij samen met de andere leden van de deontologische adviesraad een deontologisch zakboekje dat nog steeds door de journalisten van de VRT Nieuws wordt gebruikt. Tim Pauwels is ook al vele jaren lid van de Vlaamse Raad voor de Journalistiek.

Waaslander

Tim Pauwels is geboren in Sint-Niklaas, in het Waasland, dat hem nog steeds na aan het hart ligt. Hij studeerde Taal- en Letterkunde en Internationale Betrekkingen. Hij heeft een tijdje gewerkt als leerkracht in een technische school in Brussel en als lesgever Nederlands voor buitenlandse studenten aan de KU Leuven. Hij woont op dit moment in Vlaams-Brabant. Hij vindt zichzelf gelukkig getrouwd en heeft drie zonen.

Meest gelezen