5.000 geredde bootvluchtelingen komen aan in Italië

In Italië zijn vandaag alweer bijna 5.000 migranten en vluchtelingen aangekomen die op de Middellandse Zee zijn gered. Door de betere weersomstandigheden komt de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee weer volop op gang.

Vanochtend kwam in de haven van Salerno, ten zuiden van Napels, een schip van Artsen zonder Grenzen aan met bijna 1.000 mensen aan boord. Onder hen ook 125 vrouwen. Zeven vrouwen waren zwanger, één had al barensweeën. Er waren ook 16 minderjarigen bij, onder wie twee pasgeboren baby’s.

In de haven van Brindisi, in Apulië, in de hak van de Italiaanse laars, kwam een schip aan van de hulporganisatie SOS Méditerranée. Ook dat schip had meer dan 850 migranten en vluchtelingen aan boord die op zee gered waren. Terwijl het schip hen naar de haven van Brindisi bracht, is een baby geboren.

En ook in Catania, in het oosten van Sicilië, is een schip aangemeerd met bijna 1.500 drenkelingen. Die zijn gered bij verschillende reddingsoperaties voor de Libische kust. Het gaat om een schip van de Italiaanse kustwacht.

Stroom komt weer op gang

In Vibo Valentia, in Calabrië, de teen van de Italiaanse laars, is een schip van de NGO Save the Children aangekomen met 550 migranten en vluchtelingen aan boord. En in Crotone, ook in Calabrië, een Noors schip met 1.200 mensen aan boord. Het schip maakt deel uit van een operatie van Frontex, het Europese kust- en grensagentschap.

Ook morgen zullen al zeker twee schepen aanmeren in Italië, met samen meer dan 1.500 vluchtelingen en migranten.

Vorige week was er een korte pauze in de reddingsoperaties, door het slechtere weer op zee. Er was meer wind, en ook de stroming zat verkeerd, waardoor smokkelaars hun boten niet uitsturen. Deze week zijn de weersomstandigheden weer beter. De stroom is dus opnieuw volop op gang gekomen.