Alle politieagenten op het defilé zullen kogels krijgen

Agenten die op 21 juli zullen meelopen op het nationale defilé zullen dan toch een geladen wapen bij zich mogen hebben. Volgens het protocol mochten eerst enkel de agenten in de voertuigen dat. Politiemensen die te voet zouden defileren, kregen geen munitie. Dat verandert nu.
Nicolas Maeterlinck

Ergernis bij de politievakbonden in aanloop naar het nationale defilé op 21 juli.  "Want er moet dringend iets veranderen aan het protocol voor agenten die meelopen in de parade", stelden ze. "Het terreurdreigingsniveau staat namelijk nog altijd op drie. Daarom willen we dat alle agenten op het defilé munitie krijgen, zodat ze zichzelf en burgers kunnen beschermen als het mis zou gaan." 

Een verandering van protocol dus, want volgens dat protocol mochten aanvankelijk enkel de agenten in de voertuigen geladen wapens dragen. Politiemensen die te voet zouden defileren, kregen geen munitie. "Maar een terrorist maakt geen onderscheid tussen politiemensen te voet of agenten die met een voertuig rijden", aldus de vakbonden nog, "Daarom onze eis." 

Hoezo "aan het protocol verandert er niets"?

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde vanmorgen op de eis van de vakbonden en zei dat "er aan het protocol op 21 juli niets zou veranderen. Het is niet de bedoeling om met geladen wapens te gaan rondlopen op het defilé zelf, de veiligheid van de politiemensen die mee paraderen, zal gegarandeerd worden door collega's die instaan voor de veiligheid."

Intussen blijkt dus dat de politie wel al beslist had dat alle agenten een geladen wapen mogen dragen op het defilé. "Als de politie patrouilleert op straat, dragen agenten een wapen dat geladen is", stelt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, "dus waarom zouden ze dat niet doen op 21 juli."

De woordvoerder van minister Jambon nuanceert: “Uiteraard mogen politiemensen een wapen dragen. We gaan dat niet verbieden, net zoals we niemand zullen verplichten om ermee rond te lopen. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat de politiemensen hun geladen wapen mogen meebrengen. Ook al is er op dit ogenblik geen enkele concrete dreiging tegen politiemensen. Maar dat is een beslissing van de politie.”