Besmet water van kerncentrale Fukushima wordt in zee geloosd

Besmet water van de kapotte kerncentrale van Fukushima wordt binnenkort in de Stille Oceaan geloosd. Dat bevestigt de uitbater Tepco. Het water was gebruikt om de gesmolten reactoren af te koelen, na de kernramp van bijna 6 jaar geleden. Op een na alle radioactieve stoffen zijn eruit gehaald.
AP2013

De kerncentrale werd in maart 2011 getroffen door een aardbeving en een tsunami. Daardoor smolten drie van de zes reactoren weg. Sinds die zogenoemde 'meltdown' wordt water in de getroffen reactoren gepompt om de reactoren koel te houden.

Het radioactieve water vormt een groot probleem. In de loop van de voorbije jaren werd het water behandeld, 62 types radioactief materiaal konden worden verwijderd. Alleen het radioactieve isotoop tritium kon er niet uit worden gehaald. Daardoor ligt er in Fukushima nog 777.000 kubieke meter water met tritium opgeslagen in ongeveer 580 tanks.

Shunichi Tanaka, de voorzitter van de nucleaire toezichthouder in Japan, heeft Tepco nu opgedragen om het water in de zee te lozen. Er wordt benadrukt dat tritium in kleine hoeveelheden slechts een beperkt gezondheidsrisico vormt, maar de bevolking, vooral de vissers, zijn erg ongerust. Ze klagen aan dat Tepco geen enkele uitleg heeft verschaft.