Darkweb-marktplaats AlphaBay offline gehaald

De ondergrondse marktplaats AlphaBay, die alleen via het darkweb bereikbaar is, is offline gehaald door een gezamenlijke actie van de Amerikaanse, Canadese en Thaise autoriteiten. Op de website werden onder meer drugs, wapens en vervalste identiteitsbewijzen verhandeld.

Alphabay verdween op 6 juli van het net. Er waren toen speculaties dat de eigenaar van de website ervandoor was gegaan met de opbrengsten van verkopers. Nu blijkt dus dat het een politieactie was. De vermoedelijke beheerder van de site werd in Thailand opgepakt.

Volgens de Bangkok Post woonde de van oorsprong Canadese verdachte acht jaar in Thailand. Hij was 26 en werkte als programmeur, en had volgens de krant vier Lamborghini's en drie luxe huizen. Volgens onbevestigde bronnen zou hij zelfmoord gepleegd hebben in de gevangenis.

Bitcoins

Omdat er vooral illegale zaken zoals wapens en drugs werden verhandeld op AlphaBay, werkte de site met bitcoins. Wie een account aanmaakte, moest een saldo bitcoins overmaken aan de eigenaar van de site.

Als de koper iets wilde kopen, dan moest hij een deal maken met de verkoper, die de transactie vervolgens afrekende met de sitebeheerder, uiteraard ook weer via bitcoins. Of de koper zijn bestelling krijgt is, net als bij de reguliere marktplaats, vooral afhankelijk van de eerlijkheid van de verkoper.

In het eerste half jaar van 2017 werd alleen in de handel in gestolen creditcards op AlphaBay al 5 miljoen dollar omgezet. De gemiddelde totaalomzet bedroeg tussen de 600.000 en 800.000 dollar per dag. De potentiële kopers die een som bitcoins aan de sitebeheerder hadden overgemaakt, zijn hun geld kwijt.