Erdogan: "Meerderheid van de Turken wil niet bij de EU"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een gesprek met het BBC-programma "Hardtalk" uitgehaald naar de Europese Unie. "Turkije kan op eigen benen staan. We hebben Europa niet nodig", zei Erdogan. Hij wuift ook de kritiek weg op het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in zijn land.

De Turkse president sprak een half uur met de BBC-journaliste Zeinab Badawi in het programma "Hardtalk". De Turkse president lijkt zich steeds meer af te keren van de onderhandelingen over lidmaatschap van de Europese Unie.

"Europa is niet onmisbaar", vindt Erdogan. "Turkije kan op zijn eigen benen staan. De meerderheid van de bevolking heeft Europa niet nodig, ze denken dat Europa niet op een eerlijke, oprechte manier met Turkije omgaat."

Toch wil Turkije de deur op een kier houden. "We zien wel wat het ons brengt", voegt Erdogan er fijntjes aan toe.

"Er zitten maar 2 journalisten in de cel"

Erdogan blikt in het interview ook terug op de toestand in Turkije, één jaar na de verijdelde staatsgreep op 15 juli 2016.

Na de coup werden aanhangers van de verbannen oppositieleider Fetulah Gülen massaal opgepakt. Tegen bijna 170.000 mensen is het gerecht in actie gekomen. 50.000 mensen zitten in de cel. Daarbij zijn ook leden van oppositiepartijen bij, journalisten en mensenrechtenactivisten onder wie de directeur en de voorzitter van Amnesty International Turkije.

Maar president Erdogan ontkent met klem dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt. "Niemand zit zomaar in de gevangenis. Het gaat om opstandelingen tegen de regering. De 170 journalisten waar u van spreekt zijn geen echte journalisten, maar bandieten en collaborateurs die een perskaart hebben gestolen. Er zitten alles bij elkaar maar 2 echte journalisten in de cel", aldus Erdogan.

Het hele interview op "Hardtalk" wordt geleidelijk aan in de loop van de dag vrijgegeven.

Meest gelezen