Gent klaar voor veilige en vurige 174e editie van Gentse Feesten

Gent is helemaal klaar voor de start van de 174e editie van de Gentse Feesten. Die palmen de komende 10 dagen de binnenstad in en beginnen dit jaar met een vuurspektakel. Het beloven de meest beveiligde feesten ooit te worden.

Wie zich de komende 10 dagen naar Gent begeeft, zal het geweten hebben: het is weer de tijd van de Gentse Feesten. Het evenement is dit jaar niet alleen een bron van vertier, het heeft de lokale politie aangezet tot strenge veiligheidsmaatregelen.

Deze middag heeft die al een eerste controle uitgevoerd aan de invalswegen, zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. "Aan het Zuid hebben we de eerste van een reeks roadblocks opgesteld, waarbij we alle voertuigen en personen erin controleren", zegt hij. "Die controles in de periferie, op de aanrij-assen, zullen op verschillende tijdstippen dag en nacht kunnen plaatsvinden."

Betonnen blokken

Er zijn ook verkeersremmende maatregelen met gewone betonblokken, maar de belangrijkste inritbeveiliging op negen invalswegen is het gebruik van betonnen blokken met daartussen een stalen balk.

"Het nieuwe systeem, dat tussen de zeven en acht ton weegt, is veel steviger dan de vorige blokken. Door de slagboom erin moeten we de blokken ook niet meer iedere morgen verplaatsen als de tram erdoor moet rijden. Er is ook ondersteuning met het camerasysteem met vroegdetectie voor voertuigen die sneller komen aanrijden dan 30 km/u of groter zijn dan een gewone wagen", zegt Gonzalez.

"Er worden dit jaar nog meer middelen en nog meer personeel ingezet", zegt de lokale politie. Het aantal camera's steeg van 26 naar 29 en het aantal controles wordt ook opgedreven. "We vragen om geen rugzakken mee te nemen. Wie dat doet, moet er rekening mee houden dat zij of hij door ons of door de security van de diverse pleinen meerdere keren gecontroleerd wordt. Er is bovendien een nultolerantie voor wapens. Wie betrapt wordt, zal gerechtelijk vervolgd worden."