Hawaïaanse rechter verzet zich (weer) tegen inreisverbod Trump

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Hawaï noemt het nieuw inreisverbod van president Trump onrechtvaardig. Vooral omdat het ook geldt voor mensen uit zes moslimlanden die grootouders of kleinkinderen hebben in de Verenigde Staten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In de Amerikaanse staat Hawaï wordt het inreisverbod van president Trump nog maar eens aangevochten door een federale rechter. Dat verbod geldt voor mensen uit zes moslimlanden die een visum aanvragen voor een reis naar de Verenigde Staten. Maar het biedt wel een vrijstelling voor mensen die naaste familie hebben in de Verenigde Staten.

Toch gaat die vrijstelling niet ver genoeg voor de federale rechter Derrick K. Watson. Volgens Watson ziet de Amerikaanse overheid grootouders, kleinkinderen, ooms en tantes niet als naaste familie. De rechter noemt het nieuw inreisverbod daarom onrechtvaardig en heeft beslist dat het verbod niet geldt voor alle mensen die nauwe familiale banden hebben met burgers in de Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat de rechter zich verzet tegen het inreisverbod van Trump, in maart blokkeerde hij het verbod omdat het zou ingaan tegen de grondwet.