Huisartsenwachtposten zien 's nachts amper patiënten

De huisartsenwachtposten, waar mensen in het weekend naartoe kunnen voor medische hulp, zien 's nachts amper patiënten. Dat blijkt uit een audit van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), waarover De Tijd bericht. Er komen nu netwerken van wachtposten, waarbij per netwerk wordt bekeken welke wachtposten wanneer open zullen zijn.

Wie in het weekend ziek wordt of een verwonding heeft, kan langsgaan bij een huisartsenwachtpost. Huisartsen staan daar van vrijdagavond tot en met zondagnacht ter beschikking. Patiënten krijgen zo makkelijker eerste hulp en hoeven voor kleine zaken niet meer naar de spoeddienst. Momenteel zijn er 73 wachtposten in ons land, maar op de kaart zijn er nog heel wat "blinde vlekken".

Er moeten in de toekomst dus wachtposten bijkomen, zo benadrukt het kabinet van minister De Block. Maar vooraleer er beslissingen vielen, kwam er een audit over de huisartsenwachtposten.

Twee patiënten

De cijfers zijn duidelijk. In de 43 wachtposten die in het weekend ook 's nachts open zijn, komen er gemiddeld maar twee patiënten per nacht over de vloer. Een op de vijf ziet zelfs minder dan één patiënt per nacht. In slechts 14 procent van de onderzochte gevallen komen meer dan vier patiënten langs.

Het moet anders, vindt minister De Block, die met een plan komt om de wachtposten onder te verdelen in netwerken. Concreet zal er één netwerk van wachtposten komen per 400.000 inwoners. Per netwerk zal er dan bekeken worden welke wachtposten wanneer open zullen zijn. Het zou kunnen dat er nog maar één wachtpost per netwerk 's nachts open zal zijn. "Al zal dat ook worden bekeken bij steden en drukbezochte gebieden", zegt minister De Block aan VRT Nieuws.

"Het is sowieso wel de bedoeling dat de wachtposten beter met elkaar zullen samenwerken, zodat niet elke wachtpost een ploeg of chauffeur nodig heeft om misschien niemand te zien", zegt De Block. Er zal ook worden samengewerkt met de spoeddiensten.