Iraakse soldaten gooien vermoedelijke IS-strijders van klif

Op sociale media zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe Iraakse soldaten een ongewapende, vermoedelijke IS-strijder van een klif gooien en doden. De Iraakse regering heeft aangekondigd de video te zullen onderzoeken.

Op het filmpje is te zien hoe Iraakse soldaten verschillende mannen, vermoedelijk gevangen IS-strijders, schoppen en slaan. Een aantal gevangenen wordt uit de kamer gesleept, de camera volgt. “Is deze Daesh of niet?”, vraagt een soldaat, waarna een van de gevangenen naar de rand van een klif wordt gesleept. Daar is te zien hoe soldaten op twee lichamen onderaan de klif schieten. Vervolgens wordt ook de andere gevangene van de klif geworpen en geëxecuteerd.

De executiemethode doet denken aan de manier waarop IS zelf homoseksuele mannen om het leven bracht, namelijk door hen van hoge gebouwen te gooien.

"Ongepast gedrag"

De video werd eergisteren voor het eerst online geplaatst door de blog “Mosul Eye”, twee dagen nadat de Iraakse Eerste Minister al-Abadi formeel de overwinning over IS in Mosul uitriep. De beelden zouden gefilmd zijn in een deel van Mosul dat onlangs door het Iraakse leger is heroverd op de jihadisten. 

Het filmpje verscheen samen met een tweede video die op de sociale media circuleert, waarin een man in Iraaks legeruniform een knielende, ongewapende man neerschiet voor een auto. De beelden lijken de geruchten te bevestigen dat Iraakse soldaten en politiemensen zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden tijdens en na de verovering van Mosul.

De authenticiteit van de beelden wordt nog nagegaan. Maar als de beelden authentiek zijn, dan moeten de verantwoordelijken voor het gerecht verschijnen, reageerde de woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie van Defensie liet weten dat de troepen “zeer duidelijke instructies” hebben gekregen om verdachte militanten aan te geven, waarna ze berecht zullen worden. Soldaten die deze richtlijnen verbreken zullen voor een militair tribunaal verschijnen, aldus de woordvoerder.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf wel toe dat er “misschien wat ongepast gedrag kan geweest zijn onder de troepen”. Een aantal soldaten zou al geschorst zijn.

Rehabilitatiekamp

Belkis Wille, onderzoeker voor Human Rights Watch in Irak, reageerde geschokt op de beelden van de executies: “Bagdad zwijgt over deze gruwelijke verslagen van mishandeling en moord, wat enkel het gevoel van straffeloosheid onder de strijdkrachten in Mosul versterkt.”

Human Rights Watch liet zich eerder al bezorgd uit over de oprichting van een tentenkamp nabij Mosul, dat door de Iraakse autoriteiten wordt beschreven als een “psychologisch en ideologisch rehabilitatiekamp” voor de familie van vermoedelijke IS-strijders. Er zouden minstens 170 families verblijven, voornamelijk vrouwen en kinderen uit het westen van Mosul. Volgens HRW werden ze er tegen hun wil naar het kamp gebracht. Minstens tien vrouwen en kinderen zijn in of op weg naar het kamp overleden, de meesten onder hen door uitdroging.

“De Iraakse autoriteiten mogen geen volledige families straffen omwille van de daden van hun bloedverwanten”, reageerde Lama Fakih, adjunct-directeur bij HRW. "Deze misbruiken zijn oorlogsmisdaden en saboteren de inspanningen om verzoening te bevorderen in gebieden die op IS zijn heroverd."