MR en CDH zoeken naar uitweg uit crisis in Wallonië en Brussel

MR-voorzitter Olivier Chastel en zijn CDH-collega Benoît Lutgen zijn vanmorgen beginnen te onderhandelen over de vorming van nieuwe regeringen voor het Waals Gewest, de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest. Volgens Le Soir zal heel het weekend worden voortgepraat.

Chastel (foto) en Lutgen zoeken koortsachtig naar een oplossing voor de diepe politieke crisis die is ontstaan door het njet van Lutgen tegen verdere samenwerking met de PS. Omdat vervroegde lokale verkiezingen volgens de grondwet niet kunnen, moeten er nieuwe meerderheden worden gevormd in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap.

Dat lijkt een moeilijke klus te worden. Gisteren heeft Ecolo afgehaakt wegens te weinig concrete plannen voor echte politieke vernieuwing en vanmorgen heeft Défi-voorzitter Olivier Maingain gezegd dat er voor wat hem betreft geen nood is aan een nieuwe meerderheid in het Brussels Gewest. Vooral dat laatste is erg vervelend, want MR en CDH hebben Défi nodig om in het Brussels Parlement een meerderheid te hebben. 

Voorlopig gaan Chastel en Lutgen alleen door. Ze hebben het over tal van onderwerpen, waaronder werk en leefmilieu. Ze blijven hengelen naar de steun van Maingain en de zijnen, maar Défi zal daarover pas maandag knopen doorhakken.