Stefaan De Clerck getuigt voor commissie: "Heb De Decker gezegd dat zijn vraag ongepast was"

Voormalig minister van justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zegt dat hij nooit is ingegaan op vragen van Armand De Decker (MR) om iets te regelen voor de Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev. De Clerck getuigt vandaag in de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate, die nagaat hoe de wet op de minnelijke schikking, de zogenoemde afkoopwet, tot stand is gekomen.

Stefaan De Clerck was minister van Justitie in 2011, toen de afkoopwet tot stand kwam. Dankzij de wet kunnen fraudeurs vervolging "afkopen" via een minnelijke schikking en zo een veroordeling door het gerecht te vermijden. De staat vermijdt dan weer dat er niets wordt binnengehaald omdat de zaken aanslepen en uiteindelijk verjaren.

De Clerck bevestigde vorig jaar al dat MR-politicus Armand De Decker bij hem thuis is langsgekomen om de kwestie te bespreken. De minister dacht eerst dat het om een politiek onderhoud zou gaan. Toen bleek dat het over het dossier van Chodiev ging, antwoordde hij dat hij als minister niet kon en niet wou tussenbeide komen.

"Op dat ogenblik slaan alle deuren dicht"

Het bezoek van De Decker in Kortrijk vond plaats op 20 februari 2011. "Hij zegt dat hij opnieuw actief is als advocaat en dat hij komt voor een dossier, een individueel strafrechterlijk dossier", vertelde De Clerck aan de commissieleden. "Op dat ogenblik slaan alle deuren toe, uiteraard. Als minister van Justitie weet je dat alle deuren dichtgaan zodra er over individuele dossiers gesproken wordt."

"Ik heb heel duidelijk gezegd dat er geen enkele mogelijkheid bestond om iets te doen in dat dossier en dat het eigenlijk ongepast was dat hij mij daarover aansprak", aldus nog de voormalige minister. De Clerck zei dat Armand Dedecker het gesprek ook bracht op de aanpassing van de wet op de minnelijke schikking, die eraan zat te komen. Ook daar is De Clerck, zegt hij, niet op ingegaan. Hij heeft aan Dedecker gezegd dat hij persoonlijk niet wist hoever het stond met die wet, dat hij dat zelf zou moeten vragen aan zijn kabinetschef.

De Decker en de Franse advocate Catherine Degoul gingen enkele dagen later langs op het kabinet van De Clerck. Blijkbaar opnieuw om te lobbyen voor een tussenkomst van de minister. De toenmalige kabinetchef van de minister zei hen dat het uitgesloten was, zo getuigde hij vorige maand voor de commissie.

De wet op de verruimde minnelijke schikking kwam er uiteindelijk in april 2011. De minnelijke schikking voor Patokh Chodiev volgde al in juni. De Kazachgate-commissie onderzoekt hoe de wet zo snel door het parlement is geraakt en of er sprake is van ongeoorloofde inmenging.