Trump onder vuur voor "seksistische" opmerking aan Brigitte Macron

Op sociale media is heel wat te doen rond een opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump aan de Franse presidentsvrouw Brigitte Macron. "You are in such good shape (je ziet er heel erg fit uit)", zei Trump. Neerbuigend en seksistisch, vinden sommigen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het filmpje met de uitspraak van Trump komt uit een livestream op de Facebookpagina van de Franse overheid. Het dateert van gisteren toen Emmanuel en Brigitte Macron samen met Donald en Melania Trump het Hotel des Invalides bezochten, waar Napoleon en andere Franse historische figuren begraven liggen.

"You’re in such good shape", zegt Trump, die verbaasd lijkt te kijken, aan Brigitte Macron. Vervolgens draait hij zich naar de Franse president en herhaalt nogmaals: "She's in such good physical shape. Beautiful!" (Ze ziet er heel erg fit uit. Prachtig!).

(Lees verder onder het filmpje)

"Dit overschrijdt de lijn tussen compliment en seksuele intimidatie"

Volgens sommigen gaf Trump gewoon op zijn eigen manier een compliment. Maar volgens anderen is het opnieuw een bewijs voor de neerbuigende houding van Trump tegenover vrouwen. Het is immers lang niet de eerste keer dat de president in het openbaar commentaar geeft op het uiterlijk van vrouwen.

Brigitte Macron is 64 jaar oud, Emmanuel Macron is er 39. Tussen Donald en Melania Trump is er een gelijkaardig leeftijdsverschil, maar dan in de andere richting.

Trump die de Franse presidentsvrouw vertelt dat ze "in goeie fysieke vorm is" is een uitstekend voorbeeld van mannen die de lijn overschrijden tussen compliment en seksuele intimidatie, schrijft Alex Berg op Twitter, een videomaakster en schrijfster over feminisme en genderthema's. Volgens de Britse feministe Sophie Walker behandelt Trump Brigitte Macron als iemand die vee aan het keuren is.

(Lees verder onder de tweets)

Vreemde handdruk

De begroeting tussen Trump en Brigitte Macron verliep overigens ook al wat vreemd. Macron wil Trump een hand geven, maar hij trekt haar naar zich toe. Daarna volgt -opnieuw- een van de Trumps intussen kenmerkende bizarre handdrukken.

Meest gelezen