Twee Israëlische soldaten doodgeschoten op de Tempelberg

Bij een schietpartij in Jeruzalem zijn twee Israëlische soldaten gedood, een derde raakte gewond. Drie Israëlische Arabieren openden het vuur op de site van de Tempelberg, waar ook de Al Aqsa-moskee staat. De plek is zowel voor moslims als voor joden de heiligste plaats in Jeruzalem.
AFP or licensors

De aanslag is niet opgeëist, maar volgens de politie waren de daders drie jonge mannen uit dezelfde familie, ze waren tussen 19 en 29 jaar oud, en kwamen uit het noorden van Israël. Ze waren niet bekend bij de Israëlische veiligheidsdiensten.

De politie heeft het complex van de Tempelberg afgesloten, terwijl de moslims vandaag hun vrijdaggebed houden, het belangrijkste religieuze moment van de week. De laatste keer dat de Tempelberg werd afgesloten voor het vrijdaggebed, was in 1990, zegt correspondente Ankie Rechess.

Veroordeeld

Zowel de Palestijnse president Abbas als de Israëlische premier Netanyahu veroordelen de aanslag. Ze hebben intussen met elkaar gebeld. De laatste twee jaar zijn er nogal wat aanvallen op Israëli’s geweest, meestal politieagenten en soldaten. De aanvallen gebeurden vaak met messen, maar soms ook met geweren of met auto’s.

Een paar weken geleden kwam nog een Israëlische agente om bij een steekpartij. In totaal stierven al vierenveertig Israëli’s en vijf buitenlanders bij zulke aanvallen. Maar ook ruim 250 Palestijnen kwamen om. Volgens de Israëlische overheid waren dat vooral aanvallers. Maar andere Palestijnen stierven bij confrontaties met de Israëlische ordediensten.

Grootmoefti van Jeruzalem even gearresteerd

Na de aanslag is de Palestijnse Grootmoefti van Jeruzalem even gearresteerd. De Grootmoefti is de hoogste rechtsgeleerde in de islamitische wetgeving. De man had moslims opgeroepen om te protesteren, omdat het vrijdaggebed was afgelast.