Twee toeristen gedood bij aanval in Egyptische badstad Hurghada

Een man heeft twee toeristen doodgestoken in de Egyptische badplaats Hurghada, aan de Rode Zee. Dat is bevestigd door een officiële Egyptische bron. Eerst was gezegd dat de twee slachtoffers Oekraïense vrouwen waren, maar volgens de laatste informatie hebben de slachtoffers de Duitse nationaliteit. Er is ook sprake van vier gewonden, onder wie twee Tsjechen. Het is nog niet duidelijk of het over een terreuraanval gaat. De dader is aangehouden.

De slachtoffers zijn allemaal vrouwen. De dodelijke slachtoffers komen uit Duitsland. Buitenlandse Zaken in Brussel acht het weinig waarschijnlijk dat er Belgen bij de slachtoffers zijn, omdat in het hotel waar de aanval plaatsvond vooral Russische en Oekraïense toeristen logeren. Over welk hotel het precies gaat, is evenmin duidelijk. 

De dader zou al zwemmend het privéstrand van het Sunny Days El Palacio Hotel hebben bereikt. De politie heeft hem kunnen arresteren, maar over zijn nationaliteit of motieven is nog geen duidelijkheid. Het is evenmin duidelijk of het om een terreuraanslag gaat. De dader zou wel hebben geroepen dat hij geen Egyptenaren wilde aanvallen: "Jullie zijn het doelwit niet".

Mocht het inderdaad om een nieuwe terreuraanslag tegen een toeristisch doelwit gaan, dan betekent dat een nieuwe klap voor de toeristische sector in Egypte. Die sector begon nog maar net uit het diepe dal te raken waarin hij was terechtgekomen na de aanslag op een Russische Airbus boven de Sinaïwoestijn, in oktober 2015. 

Dat betekent niet dat het de afgelopen twee jaar rustig is geweest in Egypte, want er waren tal van aanslagen tegen Egyptische kopten, waarbij ook tientallen doden zijn gevallen.