Blair: "Brexit met Corbyn als premier? Dan belandt Verenigd Koninkrijk plat op de buik"

De brexit gecombineerd met Jeremy Corbyn als premier zal het Verenigd Koninkrijk terug naar af sturen. Dat heeft de voormalige Brits premier Tony Blair, die net als Corbyn ook Labour leidde, gezegd in een aantal Engelse kranten.
2015 Max Mumby/Indigo
Tony Blair (l) en Jeremy Corbyn (r)

Jeremy Corbyn, voorzitter van Britse oppositiepartij Labour, liet deze week weten dat Labour klaar is om de brexit-onderhandelingen te voeren. Blair, die zelf ook Labour leidde van 1994 tot 2007 en premier was van 1997 tot 2007, wil zich actiever bezighouden met de Britse politiek, uit vrees voor het verloop van de brexit.

Blair stelt vast dat het Verenigd Koninkrijk een diep verdeeld land is en dat er nood is aan een "fundamentele heroverweging van de politieke ideeën". Hij prees eerder de prestaties van Corbyn bij de vorige verkiezingen, maar waarschuwt tegelijk dat een "ongewijzigd Corbyn-programma", dat samenloopt met de brexit-onderhandelingen, desastreus zouden zijn voor het land. 

"Als een rechtse, populistische stempel in de vorm van de brexit gevolgd wordt door een linkse, populistische stempel in de vorm van een niet onderbouwde, harde economische lijn, dan zal Groot-Brittannië tegen het canvas gaan en plat op zijn buik belanden", zegt de 64-jarige Blair.

Toen hij aan de macht was, stuurde Blair de Britse sociaaldemocraten een nieuwe richting in, meer naar het centrum van het politieke spectrum, de zogenoemde "derde weg". Corbyn maakt met een ruk naar links de omgekeerde beweging. 

In eigen land kwam Blair na zijn premierschap zwaar onder vuur te liggen, onder meer omdat Londen Washington volgde in de oorlog in Irak en om het geld dat hij verdiende na zijn politieke carrière. "De brexit heeft me direct gemotiveerd om meer betrokken te zijn in de politiek", liet hij in mei optekenen.

Meest gelezen