CDH neemt nu ook in Brussel uitdrukkelijk afstand van PS

De politieke crisis in Franstalig België heeft een nieuwe wending genomen: centrumpartij CDH neemt nu ook in Brussel uitdrukkelijk afstand van de PS, met wie ze tot nu toe in het bestuur zat.

Enkele weken geleden liet het CDH weten niet langer te willen besturen met de PS, na de schandalen van de voorbije maanden. Maar de partij leek daarbij vooral aan te sturen op een coalitiewissel in Wallonië, in Brussel leek het erop dat de huidige coalitie mogelijk op post kon blijven, mét de PS dus.

Maar Brussels CDH-minister Céline Fremault wil nu dat er ook in Brussel een andere coalitie komt, zonder de PS, zo zegt ze in de krant L'Echo (de huidige Brusselse regering bestaat uit PS, CDH, Défi, SP.A, Open VLD en CD&V, red). Ze richt zich uitdrukkelijk tot de partij Défi (het vroegere FDF), van Olivier Maingain om zich ook uit te spreken voor een nieuwe coalitie. Tot nu toe nam Défi niet echt afstand van de Franstalige socialisten. 

Waarom gebeurt deze demarche net nu?

Dat ze nu ineens voor een coalitiewissel in Brussel pleit, heeft volgens Fremault te maken met het feit dat er nieuwe elementen zijn opgedoken. Ze verwijst naar een weekendbijeenkomst in de Ardennen, georganiseerd door daklozenorganisatie Samusocial, die mee verwikkeld was in de schandalen. Op die bijeenkomst waren ook socialisten van het Brussels Gewest aanwezig, zowel van de PS als van de SP.A, terwijl zij, als bevoegde Brusselse minister, niet eens op de hoogte was. 

Gekonkel achter haar rug, noemt Fremault dit, en het bewijst volgens haar dat het schandaal rond Samusocial niet beperkt is tot de stad Brussel, maar ook tentakels heeft in het Brussels Gewest.

Het is niet duidelijk hoe zwaar die aantijging weegt, en het lijkt er vooral op dat het CDH de forcing wil voeren en de partij Défi wil losweken van de PS, en in haar kamp wil krijgen.

Maingain wil nog niet reageren

Maingain, voorzitter van Défi, laat nog niet in zijn kaarten kijken of hij zal ingaan op de uitnodiging van het CDH. “Elke reactie nu zou voorbarig zijn”, klinkt het. Défi, de op 2 na grootste partij in Brussel, is nodig voor een politieke meerderheid in het Brussels Gewest.  

"CDH geeft plots blijk van geheugenverlies om affaire te creëren"

In een perscommuniqué ontkent Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat er gesprekken over daklozenopvang zouden zijn geweest waarover Fremault of haar kabinet in het ongewisse werden gehouden. Vervoort voegt bij zijn communiqué een mail van de kabinetschef van Frémault die dat moet bewijzen.

Hij zegt ook dat het CDH plots blijk geeft van geheugenverlies om een affaire te creëren en zichzelf zo een voorwendsel te geven om de stekker uit de Brusselse regering te trekken.