Crematie van Liu Xiaobo in een besloten plechtigheid

Het lichaam van de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo is vanmorgen gecremeerd. Dat gebeurde tijdens een "eenvoudige plechtigheid" waarop zijn vrouw en andere familieleden aanwezig waren, hebben Chinese staatsmedia gemeld. Nadien heeft zijn weduwe de as in zee uitgestrooid.

Liu Xiaobo is donderdag op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van terminale leverkanker. Kort voor zijn overlijden was hij vanuit de gevangenis overgebracht naar een ziekenhuis in Shenyang. Hij was China's bekendste en meest prominente dissident.

Chinese staatsmedia hebben nu foto's vrijgegeven van de besloten  plechtigheid waarin zijn vrouw Liu Xia, zijn broer en andere familieleden afscheid genomen hebben van Liu Xiaobo. De mensenrechtenactivist werd gecremeerd "in overeenstemming met de lokale gebruiken en de wensen van de familie." Nog volgens de Chinese media zou het Requiem van Mozart op de plechtigheid gespeeld zijn.

De foto's tonen zijn naasten aan de open kist, omgeven door witte chrysanten, een symbool van rouw in China. Zijn weduwe, zichtbaar emotioneel, kreeg na afloop de as, die intussen in zee is uitgestrooid. Het huisarrest van zijn weduwe zou zijn opgeheven, maar haar advocaat spreekt dat met klem tegen.

Liu Xiaobo zat jarenlang in de cel voor "staatsondermijnende activiteiten". Hij had meegeschreven aan een charter dat opriep tot diepgaande democratische hervormingen in China. Wereldwijd is met verdriet gereageerd op het overlijden van Liu Xiaobo. In China is er geen aandacht aan besteed.

As van Liu Xiaobo uitgestrooid op zee