Donatella na Gianni: iconisch, plastisch en fantastisch

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Gianni Versace in Miami is vermoord. Na zijn dood nam zijn jongere zus Donatella de (creatieve) leiding over het modehuis Versace over, een positie die ze tot vandaag met veel bravoure in handen houdt. Een overzicht van haar leven en carrière in 4 stappen.
2017 Invision

1. Donatella, de zus van

Donatella Versace wordt geboren op 2 mei 1955 in Reggio Calabria in het uiterste zuiden van Italië. Ze is de jongste van vier kinderen na haar broers Santo en Gianni en haar zus Tina. Die laatste sterft echter op jonge leeftijd aan de gevolgen van een tetanusinfectie.

Gedurende de jaren 80 en 90 staat Donatella grotendeels in de schaduw van haar broers. Zij openen in 1978 een eerste boetiek in Milaan. Nadien bouwt Gianni gestaag aan de weg als modeontwerper.

Met succes: in geen tijd stampt hij een heus mode-imperium uit en groeit hij uit tot de lieveling van heel wat beroemde koppen als Madonna, Woody Allen, Bruce Springsteen, Andy Warhol, Elton John en Prince. Zij laten zich maar wat graag zien op de eerste rij bij zijn modeshows.

Al die tijd geldt Donatella als de grote muze van Gianni. In de jaren 80 ontwerpt hij het parfum Blonde dat hij aan haar opdraagt. Begin jaren 90 pakt ze zelf uit met Versace Young, een kledinglijn voor kinderen.

Alles verandert op 15 juli 1997 wanneer seriemoordenaar Andrew Cunanan Gianni voor de deur van zijn huis in Miami vermoordt. Donatella volgt haar broer op als creatief directeur van het modehuis Versace. Nauwelijks drie maanden na zijn dood pakt ze uit met een eerste collectie. Een jaar later houdt ze haar eerste modeshow in Parijs.

1997 AP

2. Donatella, de fysieke transformatie

Wijlen Michael Jackson staat dan wel bekend als dé beroemdheid die zijn voorkomen hopeloos verknoeide met talloze cosmetische ingrepen, Donatella hoeft nauwelijks voor hem onder te doen. Wie haar naam samen met de term "plastic surgery" door een zoekmachine jaagt, krijgt enkel resultaten met het woord "disaster" in voorgeschoteld.

Hoe vaak Donatella sinds de jaren 90 om schoonheidsredenen onder het mes is gegaan, is niet duidelijk. Wel zijn velen het er over eens dat ze naast een facelift ook kaakimplantaten heeft laten zetten en haar neus uitvoerig heeft laten aanpassen. Toch zijn het vooral haar opgespoten lippen die tot de verbeelding spreken.

De levensstijl die Donatella in het verleden leidde, had ook al geen positieve impact op haar uiterlijk. Zo gebruikte ze vroeger frequent drugs en was ze een kettingroker. De sigaret heeft ze enkele jaren geleden wel afgezworen. Intussen trekt ze ook elke dag de gym in.

3. Donatella, de moeder

Donatella was in het verleden getrouwd met Paul Beck, een Amerikaans model. Samen hebben ze twee kinderen: een dochter Allegra (°1986) en een zoon Daniel (°1990). Intussen zijn ze gescheiden.

Zowel de kinderen van Donatella als die van Santo waren de oogappels van Gianni. Hij was homoseksueel en had zelf geen kinderen. Hij overlaadde zijn neven en nichten dan maar met cadeaus en andere verwennerij. Vooral Allegra (foto onder) was zijn hartendief.

Na de dood van Gianni kreeg Allegra liefst 50 procent van de aandelen van het huis Versace in handen. Op slag was ze een multimiljonair. Haar moeder moest het met 20 procent van de aandelen stellen, haar oom Santo met 30 procent.

4. Donatella, het icoon

Mede door (of dankzij) haar vaak extravagante parcours en uitvoerig bijgewerkte uiterlijk is Donatella vandaag een heus icoon in de populaire cultuur. Zo kruipt de Amerikaanse actrice Maya Rudolph geregeld in haar huid voor satirische sketches in "Saturday night live". In de serie "Ugly Betty" speelt Gina Gershon dan weer een personage dat duidelijk op Donatella is gebaseerd. In 2013 maakte Lady Gaga het nummer "Donatella" voor haar.

Het pièce de résistance volgt in 2018. In navolging van het eerste succesvolle seizoen van "American crime story" dat zich toespitste op de moord op de vrouw van O.J. Simpson en de rol van de voormalige sportman daarin, brengt het kabelnetwerk FX een tweede seizoen waarin de moord op Gianni Versace centraal staat. Penelope Cruz zal daarbij de rol van Donatella spelen.

BEKIJK: Prinses Diana en Elton John rouwen om Gianni (1997)

ARCHIEF: Modellen houden eerbetoon voor Gianni (1997)