Gentse "neuzekesoorlog" haalt de BBC

De beruchte "neuzekesoorlog" tussen twee cuberdonverkopers op de Gentse Groentenmarkt heeft de website van de Britse openbare omroep BBC gehaald. In een ludieke reportage hebben de Britten het over "het snoepje dat de stad verdeelt". De oorlog is intussen aan een nieuw hoofdstuk toe.

De "neuzekesoorlog" verwijst naar een conflict tussen twee verkopers die naast elkaar met een karretje "Gentse neuzekes" of cuberdons verkopen, op de Groentenmarkt in Gent. Beide handelaars beweren dat ze de beste snoepjes hebben en zeggen dat de tegenstander op ongeoorloofde wijze klanten afpakt.

Na verschillende incidenten besloot burgemeester Termont in 2014 zelfs om de vergunning van de twee marktkramers tijdelijk te schorsen. Een jaar later besliste de Kamer van Koophandel dat de verkoper van het "rechterkraam" 1.000 euro moest betalen voor elke keer dat hij kwaadsprak over zijn concurrent. Sindsdien leken de twee concurrenten een wapenstilstand te hebben bereikt

In het filmpje vertellen de verkopers dat de rust terug is neergedaald over de Groentenmarkt. Maar eerder deze week, op de vooravond van de Gentse Feesten, is de oorlog weer in alle hevigheid losgebarsten, nadat één van hen een emmer water over zijn buurman gooide. De reportage moest dus last minute worden aangepast.

Bekijk het filmpje op de website van de BBC.