Nieuwe pop in Afghaanse Sesamstraat moet gendergelijkheid promoten

Het legendarische kinderprogramma Sesamstraat is in zowat de hele wereld te zien op televisie, ook in Afghanistan. In het streng islamistische land werd recent een nieuw personage geïntroduceerd, dat de Afghaanse jongens duidelijk moet maken dat ze respect moeten hebben voor meisjes.

Om meisjes in het conservatieve moslimland te inspireren werd vorig jaar al een meisjespersonage, Zari, geïntroduceerd in de Afghaanse versie van Sesamstraat. Daarop kwam een overweldigende positieve respons van zowel de kinderen als hun ouders.

Nu wordt ook Zari’s jongere broertje verwelkomd in Baghch-e-Simsim. Zeerak, wiens naam "slim" betekent, moet de waarde van gendergelijkheid en onderwijs in de verf zetten. Dat is belangrijk in een land waar de overgrote meerderheid van de meisjes niet naar school gaat en de ongeletterdheid bij vrouwen tot de hoogste ter wereld behoort.

Grote invloed

Door middel van een mannelijk personage dat zijn zus openlijk respecteert, willen de makers van Sesamstraat de Afghaanse jongens leren dat ze respect moeten hebben voor hun zussen, net als voor hun broers.

Baghch-e-Simsim, zoals Sesamstraat in Afghanistan heet, werd voor het eerst uitgezonden in december 2011. Als enige Afghaanse televisieprogramma voor kinderen heeft Sesamstraat een grote potentiële invloed, en die invloed willen de makers positief gebruiken.

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal: