Turkije "herdenkt" coup met nieuwe golf massa-ontslagen

De Turkse regering heeft per decreet 7.340 mensen uit hun openbaar ambt ontslagen, zo meldt CNN Türk. Het gaat om politieagenten, soldaten, academici en personeelsleden van diverse ministeries, waaronder die van justitie en buitenlandse zaken. Het decreet werd uitgevaardigd onder de noodtoestand, uitgeroepen na de mislukte coup van precies één jaar geleden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Eerder deze week had de regering in Ankara gemeld dat sinds de couppoging, die Turkije toeschrijft aan de naar de VS gevluchte geestelijke Fethullah Gülen, al meer dan 142.000 mensen wegens (veronderstelde) betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep uit hun job bij de overheid zijn ontslagen.

Gülen pakte op de verjaardag van de coup zwaar uit naar de regering in Ankara. In een communiqué sprak hij van een "heksenjacht" door president Recep Tayyip Erdogan, het onterechte ontslag van "duizenden onschuldigen", arrestaties en zelfs folterpraktijken.

Gülen, stichter en leider van de Turkse Hizmet-beweging, ontkent ook maar iets met de couppoging te maken te hebben. Hij heeft al herhaaldelijk gesteld dat Erdogan zelf de putsch heeft georganiseerd om daarna met een repressief beleid te kunnen uitpakken en zijn politieke tegenstanders uit te schakelen.

De regering in Ankara eist al een tijdje dat de VS de prediker uitlevert. Of het ooit zo ver komt, is onduidelijk

Meest gelezen