Vlaamse verhuurders blij met uitbreiding huurwaarborg

De Vlaamse verhuurders zijn blij met de beslissing van de Vlaamse regering om de huurwaarborg uit te breiden van 2 maanden naar 3 maanden. Volgens de koepelorganisatie Verenigde Eigenaars is 3 maanden huurwaarborg een minimum om geleden schade en wanbetaling te vergoeden.

Vanaf midden volgend jaar zullen huurders opnieuw 3 maanden huur moeten laten blokkeren op een rekening als waarborg. In 2007 was dat verlaagd naar 2 maanden. Die waarborg kan dan worden aangesproken door de eigenaar om schade of wanbetaling te kunnen vergoeden.

De Verenigde Eigenaars, de grootste koepelorganisatie voor Vlaamse woningeigenaars, is tevreden met de beslissing. Volgens hen is 3 maanden huur een minimum om wanbetaling en huurschade te kunnen vergoeden.

De verhuurdersvereniging raadt zelfs aan om bij de ondertekening van de huurovereenkomst al de eerste maand huur te vragen en de sleutels pas te overhandigen als de huurwaarborg in orde is.

Eigenaars haken vaak af

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is tevreden over de beslissing van de Vlaamse regering om de huurwaarborg op te trekken van 2 naar 3 maanden. "Maar al te vaak worden verhuurders geconfronteerd met huurders die een huis slecht onderhouden of zelfs totaal vernielen."

"Heel wat kleine eigenaars haken na enkele slechte ervaringen af en verkopen hun pand. Om zelfstandigen te blijven aanmoedigen te investeren in een huurwoning, is de optrekking van de waarborg van 2 naar 3 maanden een goede zaak."

De huurdersbond is dan weer niet te spreken over de nieuwe regeling, omdat nu al vier op de tien huurders het moeilijk hebben om de huurwaarborg van 2 maanden te betalen. Het optrekken van de waarborg naar drie maanden gaat wel pas ten vroegste midden volgend jaar in.