Vrouwelijke parlementsleden willen recht op "blote armen" in Amerikaanse Congres

Een aantal Amerikaanse parlementsleden hebben vrijdag op de trappen van het Capitool in Washington actiegevoerd op het recht op "blote armen". De kledingvoorschriften van het Congres laten dat momenteel niet toe.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het protest komt er nadat een aantal vrouwelijke journalisten recentelijk te horen hadden gekregen dat ze met hun blote armen de regels overtraden. Ze werden de toegang tot de lobby ontzegd, waar normaal interviews worden afgenomen met politici.

Een groep van een 25-tal vrouwen, op initiatief van Democratisch parlementslid Jackie Speier, protesteerde op de trappen van het Capitool in een outfit met blote armen. "Het is 2017 en vrouwen mogen stemmen en dus ook hun eigen stijl kiezen. Het wordt hoog tijd dat de regels van het parlement worden aangepast aan de tijd", luidde het in een tweet.

De kledingvoorschiften zijn al decennia in voege, maar worden nu blijkbaar strikter toegepast. Ze gelden trouwens niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen, die verwacht worden een kostuum en das te dragen. Ook blote tenen zijn niet toegelaten.

Lichtere kledij zou geen overbodige luxe zijn in Washington. Het kan er erg warm zijn. Vrijdag was het bijvoorbeeld 36 graden.