Vurige openingsavond lokt 90.000 bezoekers naar Gentse Feesten

De openingsavond van de Gentse Feesten heeft vrijdag 90.000 bezoekers gelokt, of 10.000 bezoekers meer dan vorig jaar. "Een rustige start maar we zijn zeer tevreden", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters.

Het is de eerste keer Gentse Feesten sinds de invoering van het circulatieplan begin april, waarbij de binnenstad onderverdeeld werd in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied en doorgaand verkeer via de stadsring moet. "De feesten zijn even bereikbaar als vorig jaar", zegt Peeters. "Je raakt hier vlot en de parkings zijn nog altijd te bereiken. We zien dat meer mensen het openbaar vervoer gebruiken en dat stimuleren we ook. De stijging van De Lijn is geen toeval. Het is ook gemakkelijk, dan kan je al eens iets drinken." De Lijn vervoerde op de eerste dag 29.021 reizigers, en 26.918 reizigers namen de pendeltram tussen station Gent Sint-Pieters en de Korenmarkt.

Ook de politie, die dit jaar nog meer middelen en meer personeel inzet, had een kalme avond. "Op politioneel vlak kregen 63 wildplassers een GAS-boete, van wie 30 in de feestkern. Er werden 10 auto's getakeld en er werden 73 verkeersinbreuken vastgesteld. Er waren enkele schermutselingen maar geen noemenswaardige vechtpartijen", zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie. Eén horecazaak aan het Edward Anseeleplein werd tijdelijk gesloten wegens het ontbreken van een geldige elektriciteitskeuring.