"Doctor Who" is voor het eerst een vrouw

Jodie Whittaker wordt de 13e Time Lord van Doctor Who, de eerste keer dat een vrouw die rol op zich zal nemen. Dat heeft de BBC bekendgemaakt in een trailer die werd uitgezonden na het einde van de finale bij de mannen op Wimbledon.
De 13e Doctor maakte zichzelf bekend door haar kap af te zetten.

Whittaker, die onder meer bekend is van haar rol in de reeks "Broadchurch", volgt Peter Capaldi op, die de rol in 2013 kreeg en die uit de reeks stapt in de komende Kerstspecial. Daarin zal Whittaker ook haar debuut maken als de Doctor zich regenereert.

De 35-jarige Whittaker zei dat het "overweldigend was, als feministe", om de volgende Doctor te worden. "Ik ben meer dan opgewonden om te beginnen aan deze epische reis", zo voegde ze er aan toe. "Het is meer dan een eer om de Doctor te spelen. Het betekent me iedereen herinneren die ik ooit geweest ben, en ondertussen voortgaan om alle te omarmen waar de Doctor voor staat: hoop. Ik kan niet wachten."

Geen blanke man meer

Het was te verwachten dat de volgende Doctor geen blanke man zou zijn, aangezien de BBC al langer streeft naar meer diversiteit in haar programma's.

Veel kijkers vroegen al langer naar een vrouwelijke Doctor, en reeksen of films met een sterke vrouwelijke hoofdrol doen het de laatste jaren erg goed, in films als "The Hunger Games" , "Star Wars" en "Wonder Woman", en in reeksen als "Game of Thrones".

De BBC zei te hopen dat de aankondiging van vandaag niet alleen de kijkers zal prikkelen, maar ook duidelijk zal maken dat de sf-reeks resoluut de 21e eeuw is ingestapt.

Whittaker zei haar fans dat ze niet bang mogen zijn van haar geslacht. "Dit is immers een zeer opwindende tijd, en Doctor Who staat voor alles wat opwindend is aan verandering", zo zei ze nog. "De fans hebben al zo veel veranderingen meegemaakt, en dit is enkel een nieuwe, andere verandering, geen angstaanjagende."

Haar voorganger, Peter Capaldi, had eerder al gezegd dat hij graag zou zien dat een vrouw hem zou vervangen. Hij had niets dan lof voor zijn opvolgster: "Iedereen die het werk van Jodie Whittaker gezien heeft, weet dat ze een fantastische actrice is met een grote persoonlijkheid en veel charme. Bovenal heeft ze het grote hart dat nodig is om deze zeer speciale rol te spelen. Ze gaat een fantastische Doctor zijn."

De 13e Doctor

Het filmpje waarmee de BBC na de finale bij de mannen op Wimbledon de nieuwste Doctor Who bekendmaakte.

Meest gelezen