Alfie Allen: "Theon Greyjoy wil bovenal aanvaard worden, door wie dan ook"

Mocht u nu de vraag krijgen om op de term "vernedering" een gezicht te plakken, dan is de kans groot dat dat het gezicht is van Theon Greyjoy uit "Game of thrones". Vooral als zijn alter ego Reek zat er voor hem niets anders op dan de sadistische fratsen van Ramsey Bolton te ondergaan. Intussen is hij goed op weg om aan de zijde van zus Yara zijn oude ik terug te vinden. Maar het blijft bang afwachten of hij het nieuwe seizoen van "Game of thrones", dat vanavond uit de startblokken schiet, zal overleven. Geen enkele acteur bleek de afgelopen jaren veilig voor deze dreiging, en dus ook niet Alfie Allen, al overleefde hij wel de afgelopen 6 seizoenen.

Alfie Allen is de jongere broer van Lily Allen, die wereldhits scoorde met onder meer "Smile", "Fuck you" en "Somewhere only we know". Naast kleinere rollen in onder meer de bioscoopfilms "Atonement" en "The other Boleyn girl" volgde in 2011 de grote doorbraak voor de nu 30-jarige acteur met "Game of thrones". Een rol hem op het lijf geschreven, want "ik ben niet in de wieg gelegd om een James Bond-type te spelen. Eerder de slechterik in een Bondfilm."

Alfie Allen over "Game of thrones": "De casting verliep erg vreemd. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Bij Amerikanen verloopt dat proces enigszins anders dan bij de Britten. Eerst kiezen ze immers de acteur en daarna bepalen ze welke rol hij zal spelen. Ik vond het behoorlijk opwindend me aan te bieden zonder te weten voor welke rol. Ik was bovendien toen nog een onbekende acteur. Dus dat ze me gekozen hebben, lag louter en alleen aan mijn auditie. Op mij werd daarna de rol van Theon geplakt." (Cultuurwebsite EMP, maart 2014)

"De verhaallijn van Theon is zeker en vast een van de meer donkere in "Game of thrones". Het is sowieso een koude wereld daar. Oké, er is liefde, er is macht, er zijn de draken. Of nee, zoveel liefde is er eigenlijk niet." (Junkee, maart 2016)

"Door het feit dat hij fouten maakt, is Theon vrij menselijk. In feite is hij gewoon iemand als wij." (TV Guide, mei 2014)

"Ik denk dat hij maar één ding wil bewijzen, namelijk zichzelf, maar dan op een compleet van de pot gerukte manier. Denk bijvoorbeeld aan de moord op de 2 onschuldige kinderen. Ik had het daar toch wel moeilijk mee. Ik heb zijn gezicht een uitdrukking van verdriet gegeven toen de 2 jonge lichamen met de touwen omhoog getrokken werden. Alsof ik verscheurd was vanbinnen." (Rolling Stone, april 2013)

"Ook al lijkt het misschien zo, toch vind ik dat Theon niet echt verandert doorheen de reeks. Hij blijft slechte beslissingen nemen, terwijl hij overtuigd is dat het de juiste zijn. Je kan hem moeilijk slim noemen, als hij een beslissing neemt. Dat vertaalt zich ook in zijn daden." (EMP)

"Ach, Theon wil de vriend van iedereen zijn. Hij wil gewoon geaccepteerd worden, door wie dan ook. Dat is ook de reden waarom hij zich als Reek zo overlevert aan Ramsay. Hij denkt dat hij hem uit die negatieve spiraal zal halen. Wat uiteindelijk dus niet zo blijkt te zijn. (lacht)" (Rolling Stone)

"Reek heeft me heel wat schouderklopjes van fans opgeleverd. Kijkers hebben heus wel medelijden met hem. Ook al zijn er anderen die wilden dat hij nog meer moest afzien." (TV Guide, mei 2014)

"De verkrachtingsscène van Sansa door Ramsey, dat was een verschrikkelijke opnamedag. Iwan, die de rol van Ramsay speelde, kon er zelfs niet van slapen. Dat was niet plezant. Na de uitzending volgde een explosie van reacties, tot er een paar uitzendingen verder een kind levend op een brandstapel werd verkoold. Toen bleek men nog weinig interesse te hebben voor die verkrachtingsscène." (Junkee)

"Ach, naaktscènes? Er staan dan wel een heleboel mensen rondom je, met camera’s en speciale verlichting, terwijl jij daar halfnaakt bent. Dat kan heus wel op de lachspieren werken. Maar je raakt er uiteindelijk wel aan gewoon. En nee, ik heb die scènes nog nooit samen met iemand van mijn familie bekeken. Dat zou ondraaglijk zijn." (EMP)

lees ook