Chirokamp stopgezet omdat 15 jongeren ziek zijn geworden

De Chirojongens van Steenhuffel hebben hun kamp vroegtijdig moeten stopzetten omdat 15 kinderen van verschillende leeftijden ziek waren geworden. De arts die erbij geroepen werd, vond het beter om het kamp stop te zetten zodat het virus zich niet verder zou kunnen verspreiden.
Het kamp van Chiro Klaas in Steenhuffel moest vroegtijdig worden stopgezet.

De Chirojongens van Steenhuffel waren een goede week geleden op kamp vertrokken naar Tenneville in de provincie Luxemburg. Volgende dinsdag zou het kamp eindigen. Maar dit weekend werden er op korte tijd een vijftiental jongeren ziek: ze kregen koorts en moesten overgeven.

"Volgens de dokter die erbij geroepen werd, zou het virus niet van het eten of het water komen", zegt Niels De Ceulaer, persverantwoordelijke van Chiro Vlaanderen. Ook volgens kookouder Kirsten Loos wijst inderdaad niets erop dat de problemen het gevolg zijn van een voedselvergiftiging.

"Het Voedselagentschap is ter plaatse gekomen en heeft het kamp geïnspecteerd. Volgens hen was er met het voedsel niets aan de hand en was ons kamp zelfs een van de betere op dat vlak", vertelt hij. "Vanaf het ogenblik dat er personen met maag- en darmproblemen geconfronteerd werden, hebben we overigens nog meer dan tevoren gelet op de hygiëne door handen extra te wassen enzovoort", aldus Loos.

Waar het virus dan wel vandaan kwam, is niet duidelijk. "Mogelijk was iemand al besmet toen hij op kamp vertrok en heeft het virus zich daarop verspreid. "Het is natuurlijk ook zo dat op kamp veel jongeren op een relatief kleine plaats dicht bijeen leven. Als er één ziek is, kan hij makkelijk iemand anders aansteken." De dokter die erbij geroepen werd, besliste in ieder geval dat het beter was om het kamp stop te zetten, zodat het virus zich niet verder zou kunnen verspreiden.

De leiding heeft dan de ouders verwittigd en gevraagd dat ze hun kinderen vandaag zouden komen ophalen. "Veel kinderen die besmet werden, zijn ondertussen alweer beter", aldus nog De Ceulaer. In totaal waren zo'n 80 kinderen van 6 tot 18 jaar, mee op kamp.