De 5 boeken die het leven van Xander De Rycke hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt stand-upcomedian Xander De Rycke (29) over zijn vijf lievelingsboeken. "Het strafste schrijfwerk is een boek dat mij kan overtuigen of mij dwingt te geloven dat het echt is."

Als kleine jongen ging stand-upper Xander De Rycke iedere zaterdagvoormiddag naar de tekenacademie. Het hoogtepunt van de week voor velen, maar niet voor De Rycke. Hij keek het meest uit naar het uur voor en na de tekenles, want de school lag net naast de bibliotheek waar hij gretig boeken ging uitlenen. "Toen ik tussen de acht en twaalf jaar was, las ik zonder overdrijven vijf tot acht boeken per week. Kinderliteratuur natuurlijk, maar ik ging telkens met het maximaal aantal boeken naar huis."

Veel voetballen of sporten komt er in zijn jeugd niet aan te pas. "Ik bevond me liever in de wereld van plastieken dinosaurussen en griezelboeken." En dat patroon zet zich nu nog steeds verder in zijn boekenkeuze: apocalyptische horrorverhalen. Die heeft De Rycke altijd op zak als hij onderweg is. "Om mijn dode momenten mee op te vullen: een half uur op de trein, het uur voor een optreden of op vakantie. Maar nooit thuis."

1. Jurassic park – Michael Crichton

Een klassieker: een rijkeluiszoon heeft een manier gevonden om dinosaurussen te klonen. Die laat hij opgroeien en leven op een eiland net voor de kust van Costa Rica. Het lijkt een beetje op een entertainmentpark. Het is moeilijk om de dinosaurussen onder controle te houden, maar wanneer blijkt dat een van de wetenschappers een verrader is en bevroren embryo's wil stelen, is het hek volledig van de dam.

Volgens de onuitgesproken regel moet je eerst een boek lezen vooraleer je de film bekijkt. Om zelf een wereld en een verwachtingspatroon te creëren. Bij "Jurassic park" was het voor De Rycke omgekeerd. "Ik weet nog dat de verfilming te zien was in de zalen en ik als klein manneke die niet mocht bekijken. De eerste keer dat ik die film zag was op RTBF, maar ik begreep er niets van. Uiteindelijk heeft VTM dan de première getoond, denk ik. Sindsdien is het by far mijn favoriete film aller tijden."

Maar voor De Rycke is "Jurassic park" vooral de fundering van zijn liefde voor sciencefiction. Het dinoverhaal was dan ook het eerste boek voor volwassenen dat hij las. "Het boek leunt dicht aan bij de film, maar toch waren er nog passages die mij lieten fantaseren. Het coole aan de auteur Michael Crichton is dat hij ook wat wetenschap in het boek verwerkt, waardoor het allemaal plausibel lijkt."

2. Ready player one – Ernest Cline

De Rycke is een gamer, maar niet tot op een hoog nerdgehalte. Toch spreekt "Ready player one", een boek dat aanzien wordt als het vooraanstaande werk over gamen, hem erg aan. "Het is het ultieme tribute aan alles waar de schrijver fan van is." Zelf verweeft De Rycke ook graag zijn eigen invloeden en interesses in zijn werk aan de hand van enkele knipogen en cameo’s. "Maar door dit boek besefte ik dat dat fanboylevel en die liefde voor de jaren 80 en 90 gerust kan en mag uitgespeeld worden." Zo rijdt de avatar van het hoofdpersonage Wade Watts met een DeLorean DMC-12, een automodel net zoals uit de "Back to the future"-films, maar dan met de gecomputeriseerde stem van KITT uit "Knight Rider" en enkele Ghostbusterslogo’s op de deuren.

Vorig jaar bracht De Rycke een strip uit, naar aanleiding van zijn podcast "Mosselen om half twee". "Die strip is ook zwaar beïnvloed door "Ready player one". Ik heb er enorm veel referenties en parodieën ingestoken, gewoonweg omdat dat kan in de literatuur en zeker een strip leent zich daar heel makkelijk toe."

Het verhaal vertelt een dystopische toekomst: een groot deel van de wereldbevolking leeft in totale armoede, het klimaat is volledig verwoest en is er geen olie meer. Niemand komt nog buiten, maar vlucht weg uit die apocalyptische wereld naar de virtuele utopie OASIS. Alles veranderd wanneer het spel een raadsel blijkt te zijn met als beloning voor de winnaar de volledige erfenis van de overleden OASIS-ontwerper.

3. The tiger – John Vaillant

"Ik ben een grote fan van horror, maar ik ben een nog grotere fan van creature features die gegrond zijn aan de realiteit. Er is niets zo eng als een waargebeurd verhaal of iemand die echt gelooft dat een verhaal realiteit is."

John Vaillant laat een Rus die Siberische tijgers beschermt van de pelsjagers zelf een mensetende tijger opjagen. De vraag is al snel: wie is het gevaarlijkste roofdier: de tijger of de mens? “Ik heb oprecht nog nooit zo’n spannend boek gelezen. Vaillant weet de periode perfect neer te zetten, waardoor je onmiddellijk in het verhaal zit en hij beschrijft het gedrag van de tijgers beter dan gelijk welke National Geographic-uitzending."

De Rycke houdt de Vlaamse regisseurs goed in de gaten en botste op het boek omdat het een van de lopende projecten zou zijn van Michael Roskam met Brad Pitt als producer. "Ik vraag me alleen af of die film er nu komt of niet."

4. The will to whatevs – Eugene Mirman

Niet de stijl van De Rycke, maar wel een van zijn favoriete comedians: Eugene Mirman. Om "The will to whatevs" moest hij dan ook oprecht luidop lachen. "Je kan het boek het best beschrijven als een zelfhulpboek voor alles, alles, alles, geschreven door een alien die slechts een week op aarde is geweest." Het zijn tips van hoe je je moet gedragen in de kleedkamer bij de les lichamelijke opvoeding tot wat je moet doen als iemand in paniek slaat. Namelijk iemand in de keel slaan met een bezem. "Het zijn compleet absurde oneliners, maar dat heeft ook zijn vreemde charme. Zo staan er plots allerlei tekens in het midden van een zin en blijkt dat zijn kat over het toetsenbord had gelopen."

Een boek als dit inspireert De Rycke wel om wat zotter en losser te doen als het kan. "Er zijn allerlei verschillende manieren om een zelfhulpboek te schrijven, maar Mirman koos voor de waanzin. Uiteindelijk is op eender welke comedian wel een goeie portie waanzin van toepassing."

5. World War Z – Max Brooks

"Vooraleer ik met comedy begon, woonde ik in Zelzate. Ik was 18 jaar, had geen geld, geen creditkaard en het belangrijkste goed dat ik bezat was de dvd-box van filmmaker George Romero." In zijn beginperiode als comedian ging hij uiteindelijk met zijn verdiende centen voor de eerste keer naar Amsterdam samen met Alex Agnew. Ze liepen een "American book store" binnen en Alex wees "World War Z" aan als het ultieme boek over zombies. Aan de hand van getuigenverklaringen reconstrueert een VN-vertegenwoordiger de oorlog die de mensheid tegen oprukkende zombies heeft gevoerd en maar héél nipt heeft gewonnen.

"Nu zijn we in een tijd waarin zombies zo populair zijn dat het bijna irritant is, mede dankzij "Walking Dead". Toch blijf ik dit boek opnoemen omdat dit de vroege trendsetter is van de deftige zombieliteratuur. De auteur gaat er niet van uit dat het fictie is, maar doet alsof het een waargebeurd verhaal is. Daardoor ben je bijna geneigd om bepaalde plekken en namen te researchen. Het strafste schrijfwerk is een boek dat mij kan overtuigen of mij dwingt te geloven dat het echt is."