DéFi reikt hand naar Ecolo om uit Brusselse politieke impasse te geraken

DéFi, het vroegere FDF, reikt de hand naar Ecolo om uit de politieke crisis te geraken in de Brusselse regering. Voorzitter Olivier Maingain gaat dus niet in op de uitnodiging van CDH om een nieuwe bestuursmeerderheid te vormen.

DéFi-voorzitter Maingain wil net als Ecolo eerst een grondige hervorming van het politiek systeem en de uitsluiting van al wie bij schandalen betrokken is. Pas na zo'n hervorming wil hij weten wie van de overige partijen mee wil doen, zo zei hij vanavond bij de RTBF.

Wat betekent standpunt van Maingain nu?

Maingain zet in Brussel eigenlijk CDH-voorzitter Lutgen voorlopig buitenspel. CDH wou na het Samusocial schandaal, waar vooral PS mandatarissen zich buitenissige vergoedingen toe-eigenden, niet verder regeren met de PS. In Wallonië zitten CDH en MR sedert dit weekend samen aan tafel om een nieuwe, weliswaar krappe meerderheid te vormen. Maar in Brussel is nog een derde partij nodig voor zo'n meerderheid. Ecolo had al nee gezegd met als argument: de hervormingen zijn belangrijk, niet de partijen. En nu doet Maingain, hetzelfde. Meer nog hij wil daarvoor samen met Ecolo het initiatief nemen, zo zei hij nog bij de RTBF.

Gaat Maingain als formateur optreden?

Hij wil met Ecolo een eisenbundel opstellen en dan kijken welke andere partijen daarin meegaan. Een keuze maakt hij dus niet. De deur staat open, zegt hij. Maar het zal eerst al de vraag zijn of Ecolo wil meedoen aan dit politiek steekspel. In alle geval heeft Maingain weer een knuppel in het Brusselse hoenderhok gegooid. En een oplossing lijkt nog niet meteen voor morgen.

 

Fremault: "Schokkende uitlatingen van Maingain"

Minister Fremault vindt de voorstellen van DéFi-voorzitter Mangain "schokkend". Ze verwijt hem het dossier Samusocial te "banaliseren" door het seminarie van de daklozenorganisatie in Spa af te doen als een anekdote. "Het belang van de aanwezigheid van socialistische cabinetards op het seminarie minimaliseren, terwijl ik al meer dan vier maanden transparantie wil verkrijgen over Samusocial, is schokkend", klinkt het. 

Fremault betwist ook eerdere beweringen van Brussels minister-president Rudi Vervoort als zou ze op de hoogte zijn geweest van het seminarie in Spa. "Rudi Vervoort baseert zich hiervoor op een mail van mijn kabinetschef. Maar in die mail worden enkel de gesprekken aangaande het Pointcarré-gebouw aangehaald en wordt er met geen woord gerept over de retraite naar Spa met socialistische kabinetsmedewerkers en de (voormalige voorzitter van Samusocial) Peraïta."