Honderden Qatarese kamelen sterven na uitwijzing door Saudi-Arabië

Honderden Qatarese kamelen en nog meer schapen zijn omgekomen van honger en dorst nadat de kuddes en hun eigenaars door Saudi-Arabië uitgewezen werden als onderdeel van de economische blokkade van Qatar. Een aantal dieren kwamen zonder water en voedsel vast te zitten aan de grens tussen beide landen, andere werden achtergelaten door hun eigenaars en nog andere dieren overleefden de tocht door de hitte naar Qatar niet.
AFP or licensors
Een dode kameel aan de Qatarese kant van de grens.

Verleden maand legden een aantal Golfstaten onder leiding van Saudi-Arabië en Egypte een diplomatische en economische blokkade op aan Qatar. Ze willen dat het land zijn goede relaties met Iran grotendeels verbreekt, zijn vermoedelijke steun aan de Moslimbroederschap intrekt en de populaire nieuwszender Al Jazeera sluit.

Als een onderdeel van die blokkade beval Saudi-Arabië alle Qatari's om het land te verlaten, ook een aantal nomadische herders en hun kuddes. Veel Qatarese herders gebruiken de uitgestrekte open gebieden van hun buurland om hun kuddes te laten grazen.

De Qatarese eigenaars van 15.000 kamelen en 10.000 schapen kregen het bevel Saudi-Arabië te verlaten en in minder dan 36 uur werden meer dan 9.000 kamelen het land uitgezet. 

Een aantal van de dieren overleefde de gedwongen tocht naar Qatar in temperaturen van 45 graden en meer niet. Volgens plaatselijk berichten "kwamen wel 100 baby-kamelen om tijdens de zware tocht naar Qatar".

Na de eerste dagen sloten de Saudi's de grens het grootste deel van de tijd, zodat slechts enkele honderden dieren per dag de oversteek konden maken. De kamelen en schapen werden bijeengedreven in grote omheinde ruimten, en veel van de dieren kwamen om van de dorst of door onbehandelde verwondingen.

Geschat wordt dat er nog zo'n 150.000 Qatarese kamelen in Saudi-Arabië overblijven. Het is niet duidelijk of die ook uitgewezen zullen worden, en zo ja, wanneer.

AFP or licensors

In Saudi-Arabië verblijven nu nog 150.000 Qaterese kamelen, waarvan niet geweten is of die ook uitgewezen zullen worden.

Hulp van Qatarees ministerie

De Qatarese eigenaars van kamelen vertellen gruwelverhalen over de gedwongen terugkeer. "Het was vreselijk", zei Said al-Hajri, "de kamelen waren uitgeput omdat ze niet wisten welke kant ze op moesten. Veel van hen zijn gestorven en andere hadden gebroken benen en andere verwondingen, en sommige kamelen zijn verdwaald en verloren. Een aantal van de kalfjes heeft hun moeders melk nodig en zal waarschijnlijk sterven."

Een andere herder zei dat hij persoonlijk meer dan 100 dode kamelen langs de weg heeft gezien, en honderden verdwaalde kamelen en schapen. Een derde zei dat 50 van zijn schapen en 5 kamelen gestorven zijn, en dat er nog 10 kamelen vermist zijn. 

De situatie had nog erger kunnen zijn, als het Qatarese ministerie van Milieu niet gezorgd had voor noodhulp. Aan de Qatarese kant van de grens heeft het ministerie opvang voorzien voor 8.000 kamelen met voedsel en water.

Volgens het ministerie zijn er nu meer dan 1 miljoen stuks vee in Qatar, vooral geiten en schapen. Daarnaast zijn er ook zo'n 70.000 kamelen. De uitgewezen dieren hebben nu tijdelijk onderdak gekregen in het zuidwesten van Qatar, en het ministerie heeft veeartsen en experten naar het gebied gestuurd.

AFP or licensors