Hoofdverdachte Europees paardenvleesschandaal opgepakt in België

De Nederlandse hoofdverdachte van een paardenvleesschandaal met tentakels in heel Europa is in het voorjaar opgepakt in België. Dat meldt de Europese politieorganisatie Europol. In Spanje pakte de politie 65 andere verdachten op.

De Spaanse Guardia Civil, samen met Europol, ontmantelde de bende die paardenvlees verhandelde in Europa dat niet geschikt was voor menselijke consumptie. De Spaanse politie werkte samen met Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook met ons land.

Het paardenvlees, afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje, zou na verwerking naar België gestuurd zijn. Ons land is één van de grootste exporteurs van paardenvlees in de Europese Unie. De identificatie van de dieren werd vervalst door microchips en documentatie te wijzigen.

De federale politie van ons land, samen met het federaal voedselagentschap en de Guardia Civil, arresteerde de Nederlandse hoofdverdachte van de zaak in het voorjaar al in ons land. Mogelijk communiceert Europol nu pas over de arrestatie omdat het zo lang duurde voor het onderzoek werd afgesloten. Hij zou vanuit Calpe de organisatie aangestuurd hebben.

Verder laat het federaal voedselagentschap weten dat het paardenvlees op de Belgische markt volkomen veilig is. Het FAVV voerde namelijk controles en analyses uit op paardenvlees afkomstig uit Spanje.