Park Mak-rye (70), de nieuwste lieveling van YouTube

Ze geeft tutorials over hoe je op te maken als Amy Winehouse, om maar een voorbeeld te noemen, en post filmpjes waarin ze nieuwe, spannende activiteiten zoals kajakken uitprobeert. Allemaal gekruid met een laagje humor. Park Mak-rye, een vinnige 70-jarige dame uit Zuid-Korea, is de nieuwste YouTube-sensatie.

Park maakte haar debuut op YouTube pas in januari, toen haar kleindochter video's postte van haar oma op hun reisje naar Cairns, in het noordoosten van Australië. Park aaide er een kangoeroe, ging duiken in het Great Barrier Reef in een pak waarmee ze onder water kon wandelen, en huppelde door de Cairns Esplanade Lagoon, met een kerstmuts op haar hoofd. Internet viel als een blok voor de oma en de vakantiefilmpjes gingen viraal.

"Mijn kleindochter maakte toen filmpjes van me, en die heeft ze blijkbaar online gezet", doet Park Mak-rye haar verhaal aan het persagentschap Reuters. "Een kleine maand later zei ze me: 'Oma, ik denk dat we de jackpot gewonnen hebben'". De toenemende populariteit overtuigde en inspireerde Park om meer van hetzelfde te doen. Ze zette een YouTube-kanaal op, "Korea Grandma", dat in een half jaar tijd meer dan 277.000 volgers wist te verzamelen. Intussen zit ze ook op Instagram, daar heeft ze meer dan 108.000 fans.

Make-upadvies van een 70-jarige

De filmpjes tonen Park in allerlei bezigheden en activiteiten, maar het meest populair zijn haar make-uplessen, waarin ze toont hoe je je op een bepaalde manier kan opmaken. Hoe kan je eruitzien als Amy Winehouse? Hoe verzorg je je huid voor je gaat slapen? Hoe kan je er met een gerimpelde huid perfect uitzien? Park leert het je allemaal.

Het is niet moeilijk om te zien waarom de pittige Park zoveel succes heeft. Haar filmpjes zijn doorspekt met humor. In een van haar video's laat ze zien hoe je je met make-up tientallen jaren jonger kan doen lijken. Ondertussen grapt ze dat jongere kijkers het niet moeten nadoen, "want dan zie je eruit als een kleuter".

"Mijn leven is nu gevuld met zonneschijn"

Park geniet van haar herwonnen jeugd. Vanuit het hele land reizen fans naar Yongin, een voorstad van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, om haar een bezoekje te brengen in het restaurant dat ze al meer dan 40 jaar leidt. Oude vriendschapsbanden met mensen die ze al jaren niet meer gezien had, worden nieuw leven ingeblazen. Vandaag gaf ze zelfs voor het eerst een make-upshow in Seoel, live. Honderden mensen kwamen daarop af en juichten haar toe.

"Vroeger dachten we dat het leven voorbij was als je 70 werd. Sinds ik dit nu doe, besef ik dat het leven nu pas begint", zegt Park. En: "Ik dacht dat ik mijn hele leven in de schaduw zou blijven, zonder ooit licht te zien, maar nu is mijn leven gevuld met zonneschijn."

lees ook