Vijf parkwachters vermoord, maar amerikaanse journaliste levend teruggevonden in Congo

Vijf parkwachters die gisteren verdwenen in het Okapi wildreservaat in Congo, zijn vermoord teruggevonden. De Amerikaanse journaliste, van wie gevreesd werd dat ze ontvoerd was, is levend en wel teruggevonden. Dat berichten Amerikaanse media.
AFP or licensors

Gisteren verdween een groep van elf parkwachters en één journaliste in een natuurpark in het noordoosten van Congo. Men vreesde dat ze ontvoerd waren door een militie. Enkele van hun collega's konden ontsnappen.

Vandaag werd de vrouw levend en wel teruggevonden. Ze had zich blijkbaar verstopt in het woud. Maar vijf parkwachters zijn wel vermoord aangetroffen. Zes parkwachters overleefden de aanval, volgens AP. Wie er achter zit, is niet bekend. De beheerder van het gebied wees al met een beschuldigende vinger naar de Maï-Maï Simba-militie, maar of die er effectief iets mee te maken heeft, is nog niet duidelijk.  

In het oosten van Congo zijn tal van gewapende groepen actief die strijden voor controle over de bodemrijkdommen. De Maï-Maï werden bewapend tijdens de tweede oorlog in Congo (1998-2003), om te vechten tegen de Oegandese of Rwandese indringers. Een aantal van deze etnische groepen heeft hun wapens echter niet ingeleverd.