1 op de 10 Vlamingen betaalt zijn buitenlandse boetes niet

Steeds meer mensen die met de auto op vakantie gaan, krijgen een boete. Vaak omdat de wagens in het buitenland bepaalde zones binnenrijden waar dat eigenlijk niet mag. Wie een oudere wagen heeft, moet in het buitenland ook oppassen voor lage-emissiezones. Mobiliteitsorganisatie VAB benadrukt dat men de buitenlandse boetes best meteen betaalt, want in Europa worden nummerplaatgegevens tegenwoordig keurig uitgewisseld.

Wie zorgeloos met de wagen op vakantie wilt vertrekken, informeert zich maar beter over de geldende verkeersregels in het buitenland. "In Italië, bijvoorbeeld, registreren camera’s bij de stadstoegang of u een verboden zone binnen rijdt" zegt Joni Junes van mobiliteitsvereniging VAB. "We zien dat mensen op zoek naar een hotel of naar een parkeerplaats die zone soms meerdere keren binnenrijden. Ze krijgen daar achteraf ook meerdere boetes voor in de bus, dus dat bedrag kan snel oplopen.”

 

Vroeger gebeurde het vaak dat u een buitenlandse verkeersboete niet in de bus kreeg omdat het voor de politie moeilijk was om de persoonlijke gegevens van toeristen te achterhalen. Maar die tijd is nu definitief voorbij. Nochtans betaalt 1 op de 10 Vlamingen zijn buitenlandse boetes niet. En dat is niet slim, benadrukt de VAB: “Als u de boete niet betaald en u gaat opnieuw met de auto naar dat land, dan kan het zijn dat u daar tegengehouden wordt om de boete alsnog te betalen. Bovendien worden de boetes al gauw twee tot vier keer duurder. En in het ergste geval kan men zelfs uw wagen in beslag nemen indien er niet betaald wordt”.