47 graden: Zuid-Europa bakt en braadt in de hitte

Bakken, puffen, zweten. Dat was (is) de boodschap voor wie dezer dagen in het zuiden van Europa vertoeft. Spanje heeft nog nooit zo'n extreme hittegolf geregistreerd, in Griekenland zijn archeologische sites uit voorzorg gesloten en in het zuiden van Italië strijdt de brandweer tegen honderden bosbranden.

Spanje: recordtemperatuur van 47 graden

In Spanje zijn ze wel het een en ander gewoon als het om hitte gaat, en dus niet snel onder de indruk, maar de afgelopen dagen waren de hoge temperaturen daar het gespreksonderwerp bij uitstek. Het waren dan ook niet "gewoon" hoge temperaturen, dan wel extreme.

Volgens de Spaanse weerkundige dienst kampte het land zelfs met de ergste hittegolf die er ooit geregistreerd is. In de provincie Jaén werd het woensdag 46,8 graden, in Montoro, in de provincie Córdoba eindigde de teller donderdag op 47,3 graden.

Gewoon te heet om buiten te komen, dus. In 3 provincies werd de alarmfase rood afgekondigd, voor 16 andere provincies code oranje, onder meer in Badajoz, Ciudad Real, Jaén, Sevilla, Cáceres, Córdoba en Grenada.

Deze week zou het iets afkoelen, al is "afkoelen" natuurlijk relatief: het wordt dan wel geen 40 graden of warmer meer, maar met temperaturen tussen 35 en 40 graden in het zuidwesten van het land blijft het natuurlijk puffen.

Voorspellingen op langere termijn geven trouwens aan dat als er niets gebeurt, het in het zuiden van Spanje tegen 2080 elke dag meer dan 45 graden zal zijn, met alle gevolgen van dien voor de landbouw en de watervoorziening.

Italië: honderden bosbranden

Ook in het zuiden van Italië stegen de temperaturen de afgelopen dagen vlotjes boven de 40 graden. De brandweer moet er de strijd aanbinden tegen honderden bosbranden, onder meer op de flanken van de vulkaan Vesuvius, in de baai van Napels. De voorbije dagen kringelde rook op, wat sommigen deed vrezen voor een uitbarsting. Toeristen werd afgeraden om het gebied te bezoeken.

Op Sicilië werden in één dag tijd minstens 125 bosbranden gemeld.  Op sommige plaatsen moesten inwoners en toeristen worden geëvacueerd. Woensdag werden 700 mensen per boot weggehaald uit Calampiso, ten westen van de Siciliaanse stad Palermo.

Voor de volgende dagen blijven de temperaturen in het zuiden van Italië hoog. Ook meer noordelijk is het bakken en braden. In Rome zijn temperaturen van 36 graden gemeten. De komende dagen blijft het Italiaanse kwik hoge pieken bereiken.

Griekenland: toeristische trekpleisters dicht

Griekenland trof de afgelopen dagen voorzorgsmaatregelen tegen de hitte. Toeristische trekpleisters, zoals de Akropolis in de hoofdstad Athene, werden gesloten voor bezoekers. Zolang de hittegolf er aanhoudt, blijven "historische sites, vooral de archeologische vindplaatsen" tussen 13 en 17 uur gesloten.

Ook hier gingen de temperaturen vlotjes richting 40 graden en meer. De Griekse overheid wil vermijden dat toeristen gezondheidsrisico's lopen terwijl ze in de brandende hitte staan aan te schuiven om historische sites te bezoeken. Tussen 6 en 11 uur en tussen 15 en 18 uur, als het iets minder warm is, kan je wel binnen.

In Athene zijn ook zogenoemde "friendship clubs" met airconditioning ingericht voor oudere, zieke en minder mobiele mensen. "Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven om hun huis koel te houden", klinkt het.

Meest gelezen