"Beste dier, plas niet hier": Stad Antwerpen wil nettere honden

Het is een vaak gehoorde klacht in Antwerpen, honden die tegen een gevel of in bloembakken plassen of tegen speeltoestellen in speeltuinen. Met de campagne "Beste dier, plas niet hier" spoort de stad Antwerpen diereneigenaars aan om hun huisdier niet zomaar overal te laten plassen.

"Als één hond dat doet, is het probleem nog niet zo groot," zegt schepen voor dierenwelzijn Nabilla Ait Daoud, "maar de geur van die ene hond trekt andere honden aan. En als die ook nog eens hun gevoeg doen, veroorzaakt dat plassen heel wat problemen."

De urine van de honden geeft niet alleen (geur)overlast, maar beschadigt ook straatmeubilair en gevels en is onhygiënisch op plaatsen waar mensen spelen, zitten, wonen of werken.

Daarom vraagt de stad de hondenbaasjes om hun dier te leren om op bepaalde plekken niet te urineren. Zo kunnen hondenplasjes bijvoorbeeld niet tegen gevels, brievenbussen, lantaarnpalen of banken, of in speeltuinen.

"We proberen het leven met een huisdier in onze stad zo aangenaam mogelijk te maken, zowel voor de honden als hun baasjes. Maar we verwachten ook wel dat zij op hun beurt de buren en buurt respecteren", zegt schepen Nabilla Ait Daoud.

De bedoeling van deze campagne is niet om veel boetes uit te schrijven, maar om mensen bewust te maken van de eventuele hinder die hun huisdier veroorzaakt. Hondenbaasjes die weigeren hun huisdier ergens anders te laten plassen dan tegen een gevel, riskeren een boete tot 350 euro.