Attest bedrijfsbeheer binnenkort niet meer nodig om een zaak te starten

Wie een eigen zaak of onderneming wil starten, heeft daar vanaf 1 september 2019 niet langer een attest bedrijfsbeheer voor nodig. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op de laatste ministerraad voor de zomervakantie. Op dit moment is een opleiding in verschillende economische vakken in het volwassenonderwijs nog een vereiste om te mogen starten als ondernemer, in welke sector dan ook.

Het attest bedrijfsbeheer is te behalen via verschillende centra voor volwassenonderwijs. Ook sommige reguliere diploma's leveren dat attest op. Over twee jaar, vanaf schooljaar 2019-2020, hebben kersverse ondernemers dat attest niet langer nodig om hun zaak te starten. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) hoopt dat de maatregel de drempel om te ondernemen zal verlagen. 

“Het is geen verplichting meer, zo’n attest, maar ik zet toch een actieplan op om ervoor te zorgen dat iedereen die begint met een bedrijf als zelfstandige toch klaar is voor het avontuur. De opleidingen zijn momenteel een beetje verouderd. Ze focussen vooral op de periode vooraleer je een zaak start. Ik vind dat een bedrijfsleider continu vorming moet krijgen, los van de basiskennis bij de start." Muyters wil de opleiding ook moderniseren. “Iemand die zijn bachelor romaanse filologie heeft behaald, krijgt automatisch een attest bedrijfsbeheer. Dat is vreemd."

De wetsaanpassing heeft ook te maken met de Europese regelgeving. “Het is vreemd dat wij in Vlaanderen zo’n attest vereisen terwijl dat elders in Europa niet het geval is. Concreet kan iemand van buiten België zomaar een zaak starten bij ons, terwijl wij van Vlamingen een attest vragen. Dat wil ik gelijkschakelen."

Unizo is positief, maar ...

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden, maar houdt een slag om de arm. “Het blijft belangrijk dat iemand die een onderneming start, dat goed voorbereid doet, maar de huidige regeling is helemaal uitgehold. Wie een universitair diploma heeft, is bijvoorbeeld niet verplicht een opleiding te volgen. Daarom moet er een aanbod aan vrijwillige opleidingen bedrijfsbeheer en management worden uitgewerkt”, zegt Karel Van Eetvelt.

“Er moet een degelijke omkadering van zelfstandigen worden uitgewerkt, zodat ze onder meer leren wat een goed financieel plan is. De Vlaamse regering moet hierop blijven focussen.”

Meest gelezen