Chinese censuur bant nu ook het beertje Winnie de Poeh

Het sympathieke cartoonfiguurtje Winnie de Poeh is niet langer welkom op Chinese sociale media. Blijkbaar kan het regime niet lachen met vergelijkingen tussen de Poeh Beer en president Xi Jinping. "Deze inhoud is illegaal", is de foutmelding die velen in China op hun computer te zien krijgen als ze zoeken naar het beertje.

Weini Xiao Xong -Chinees voor Winnie de kleine beer- heeft dus blijkbaar in de  honingpotten van de Chinese communistische partij gezeten.

Op de meeste sociale media in de Volksrepubliek is het figuurtje geblokkeerd. Dat is onder meer het geval op Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter, en op WeChat, het berichtenplatform dat Chinezen en mensen van Chinese afkomst overal ter wereld graag gebruiken. 

Wie daar naar Winnie de Poeh zoekt, krijgt de foutmelding "deze inhoud is illegaal" te zien. Internetgebruikers kunnen voorlopig nog wel zelfs hun eigen afbeeldingen van het beertje plaatsen.

Een officiële uitleg is er niet gegeven, maar de voorbije jaren is Winnie de Poeh al een paar keer op humoristische wijze vergeleken met de Chinese president Xi Jinping omdat sommigen een fysieke gelijkenis menen te onderscheiden. Internetgebruikers hadden toen een afbeelding van Xi en zijn Amerikaanse tegenhanger Barack Obama vergeleken met één van Winnie de Poeh en Teigetje, de tijger.

Niet lachen met president Xi, please!

Nu is gevoel voor humor doorgaans niet sterk aanwezig bij mensen die censuur in autoritaire regimes verzorgen, maar toch is er meer aan de hand dan overdreven gevoeligheid voor het Britse beertje dat in 1920 ontstond en sindsdien veel kinderen verblijd heeft.

Over enkele maanden vindt in China een nieuw congres plaats van de communistische partij en president en partijleider Xi Jinping wil daar zijn machtspositie verankeren. In de aanloop daarvan lijkt lachen met de president niet gepast, zo denkt men dan in Peking.

Sinds hij enkele jaren geleden in China aan de macht is gekomen, heeft Xi de vrijheden -die toch al erg beperkt waren- nog verder teruggedrongen en voert hij meer dan zijn voorgangers een personencultus. Daarin passen ook de ontvoeringen van een aantal uitgevers van roddelboeken over Xi. Die mensen werden in Hongkong en Thailand ontvoerd en dan naar China gebracht voor "berechting", wat ingaat tegen de bepalingen inzake de status van Hongkong en de rechten van de burgers die China verzekerd heeft.

Het regime in Peking vreest niet zo zeer die kritiek op Xi, maar wel dat politieke rivalen binnen de communistische partij op die manier zouden pogen om de macht van de president te ondermijnen. In Peking woedt al wel langer een machtsstrijd, waarbij Xi nu bovenligt, maar niets garandeert dat dat ook zo blijft. 

Meest gelezen