Dode bij referendum tegen president Maduro in Venezuela

Bij het referendum van de oppositie in Venezuela, tegen de linkse president Nicolas Maduro, is een dode gevallen. Dat gebeurde bij een stemlokaal in een kerk in de buurt van de hoofdstad Caracas, waar regeringsgezinde militieleden het vuur openden. Er vielen ook drie gewonden. Voor het overige bleef het rustig. De ordediensten lieten de stembusgang begaan.

Met het onofficiële referendum wil de oppositie de plannen voor een echt referendum op 30 juli in de kiem smoren. De kiezers moesten zich tijdens dit symbolische, onofficiële referendum uitspreken over het parlement, of ze nieuwe verkiezingen willen voor de termijn van de socialistische president erop zit in 2018 en of ze willen dat de grondwet wordt verdedigd door het leger.

De volksraadpleging tegen de linkse president Maduro bracht bijna 7,2 miljoen kiezers op de been. Dat zijn er bijna evenveel als de tegenstemmen tegen Maduro bij de parlementsverkiezingen eind 2017. Toen stemden 7,7 miljoen Venezolanen voor de oppositie.

"Duidelijk neen"

 Het referendum is een duidelijk “nee” tegen de president en tegen 20 jaar socialistisch regime. “El pueblo decide”, het volk beslist, stond op de kiesbrieven. De kiezers antwoordden massaal positief op de drie vragen die hen werden gesteld.

Naast de schietpartij in de buurt van Caracas, was er ook in het zuiden van het land een incident. Daar gooiden gemaskerde mannen traangas in twee stemlokalen.

In Venezuela is het al maanden onrustig. Er zijn bijna dagelijks protesten, en daarbij zijn ook al doden gevallen. Het land heeft een gebrek aan voedsel en gezondheidszorg . De overheidsinkomsten zijn fel gedaald door jarenlang wanbeleid en de lage olieprijs.