Druk verlengd weekend op komst op Belgische en Europese wegen

De Vlaamse automobilistenvereniging VAB voorspelt een druk verlengd weekend op de wegen Belgische en Europese wegen. In België zal de avondspits op donderdag al vroeger op gang komen en ook langer aanhouden. Door het verlengde weekend van 21 juli zullen veel Belgen onderweg zijn naar onder andere de kust en het zuiden.
BELGA/WARNAND

Vooral op de ringwegen rond Antwerpen en Brussel wordt er druk verkeer verwacht. De schoolvakantie start bovendien in Noord-Nederland en de bouwvakantie in Midden-Nederland , ook zij zorgen voor drukte op de Belgische wegen. Ook zaterdag verwacht VAB een drukke dag. Op zondagavond kunnen de terugkerende weekendtoeristen ook voor hinder zorgen vanuit de Kust naar het binnenland.

Elders in Europa

In Frankrijk verwacht VAB zaterdag 22 juli meer dan 500km file. De langste files staan dan op de A7 Lyon – Orange, de A9 Orange – Spaanse grens en op de A10 Parijs – Bordeaux en op de A63 Bordeaux – Spaanse grens. Verder staan er ook steeds lange files voor de Mont-Blanctunnel richting Italië. Zondag 23 juli is ook de slotetappe van de Tour de France, waardoor VAB druk verkeer verwacht in het centrum van Parijs (te vermijden). Op zaterdag 22 juli vermijd je best de grote noord-zuidverbindingen tussen 8u en 16u en de zuid-noordverbindingen tussen 10u en 18u.

In Duitsland beginnen de inwoners van de deelstaten Berlijn, Brandenburg en Hamburg aan de vakantie. Deze drukte wordt aangevuld door een tweede vertrekgolf uit de deelstaten Mecklenburg-Vorpommeren en Schleswig-Holstein. Hierdoor is praktisch heel het noorden op vakantie. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland moet, dient hier rekening mee te houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden.

In Oostenrijk zijn zaterdag en zondag rode dagen en verwacht VAB vooral druk verkeer aan de grensovergangen met Duitsland, op de B179 Fernpasstrasse en aan de Tauerntunnel (A10) en de Karawankentunnel (A11) richting Slovenië.

In Zwitserland is zaterdag 22 juli een rode dag. Hier zorgt de Gotthardtunnel traditioneel voor veel file in de zomermaanden. De files vormen zich vaak al ’s morgens erg vroeg. Bovendien kom je ze ook opnieuw tegen aan de grensovergang met Italië bij Chiasso.

Wanneer vertrekken?

Beste vertrektijden naar het buitenland:

  • Vrijdag: na 21u vertrekken
  • Zaterdag: vanaf 11u vertrekken
  • Zondag ganse dag filevrij rijden

 

Beste vertrektijden naar de Belgische kust:

  • Vrijdag: na 21u vertrekken
  • Zaterdag: tussen 7 en 9u of na 15u vertrekken