EU wil uitvoer boten naar Libië aan banden leggen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen de uitvoer van sommige boten naar Libië verbieden om zo de mensenhandel in de Middellandse Zee te bestrijden. Dat is beslist op een een bijeenkomst in Brussel. Eind deze maand loopt de huidige reddingsoperatie Sophia in de Middellandse Zee af.
Emilio Morenatti

Samen met EU-topdiplomate Federica Mogherini hebben de ministers zich gebogen over het stijgend aantal vluchtelingen dat met bootjes de Middellandse Zee probeert over te steken. 

Er zijn een aantal maatregelen afgesproken om mensenhandelaars stokken in de wielen te steken. Zo gaat de Europese Unie onder meer de uitvoer van rubberboten en boten met een buitenboordmotor naar Libië verbieden. Dat moet voorkomen dat mensensmokkelaars nog gemakkelijk aan die boten komen om vluchtelingen zo de zee op te sturen. 

De EU wil ook verder samenwerken met de internationaal erkende Libische regering in de hoofdstad Tripoli om de smokkel van mensen tegen te houden.

Volgens de Belgische minister Didier Reynders (MR) is de EU ook van plan om de Operatie Sophia, de missie tegen mensensmokkel in de Middellandse Zee, dichter tegen de Libische kust te laten opereren. Daar zouden boten met vluchtelingen dan gemakkelijker teruggedrongen kunnen worden, waar er in volle zee enkel sprake is van reddingsoperaties.

Ook zou Europa investeren in betere opvangcentra in Libië om migranten te screenen en te beslissen of ze al dan niet naar de EU mogen komen. Er wordt ook overwogen om de grens tussen Tunesië en Libië en de zuidgrens van Libië beter te bewaken. Dat vereist dan wel meer middelen van de EU-lidstaten en daarover is er nog niets beslist.

Hoe dan ook blijft het Belgische fregat Louise-Marie tot eind van deze maand zoals gepland deelnemen aan die Operatie Sophia. Dat zal het schip terugkeren naar Zeebrugge. Of die Europese operatie dan verlengd of opgevolgd wordt, is nog niet duidelijk.

Dit jaar zijn al meer dan 80.000 vluchtelingen en migranten die vanuit Libië de zee willen oversteken, gered door Europese schepen. De meesten van die mensen zijn overgebracht naar Italië.

Kritiek op Operatie Sophia

Twee jaar geleden beslisten de EU-lidstaten om Operatie Sophia in te zetten, een samenwerking van marines tegen de mensensmokkel in de Middellandse Zee. Onder meer ons land nam daaraan deel met opeenvolgende missies van de fregatten Leopold I en Louise-Marie.

De marineschepen moesten boten die verdacht worden van mensensmokkel opsporen en onderscheppen, de bemanning en passagiers oppakken en de schepen en het materiaal vernietigen. Sindsdien is de missie uitgebreid met twee nieuwe taken: het opleiden van de Libische kustwacht en de controle op het wapenembargo tegen de strijdende partijen in Libië.

Op de missie is veel kritiek. De marineschepen redden ook veel vluchtelingen en brengen die dan naar Italië. Veel mensen vrezen dat Operatie Sophia de mensensmokkel net daarom aantrekt.